Beşeri ve ekonomik coğrafya açısından bir değerlendirme “Yalvaç” - Akdoğan, Fatih (My University, 2000)
Araştırma sahasını oluşturan Yalvaç İlçesi, Akdeniz Bölgesi'nin Antalya bölümünde yer almaktadır. İdari olarak Isparta iline bağlı olup il merkezine uzaklığı 105 km.dir. İlçe, kuzeyden Çay ve sultandağı, batıdan Senirkent, güneyden Şarki, Karaağaç ve Gelendost, Doğudan Akşehir ilçeleri ile çevrilidir. İlçenin toplam alanı 1.415 km2 dir. Yalvaç'ın enlemi 38o 20¢ kuzey enlemi, boylamı ise 31o, 10¢ doğu boylamıdır. İlçe, kuzeyden ve doğudan Sultan Dağları'yla çevrilidir. Sultan Dağları, genel olarak Ordovisiyen-Permiyen yaşlı metamorfik kayalar ile karbonatlı kayalardan (Triyas-Kretase) oluşur. Yörede geniş yayılım gösteren Neojen istifi, kil, marn ve kiraçtaşları ile temsil edilmiştir. Alüvyon malzemeye ise vadilerde ve dere yataklarında rastlanır. Hoyran ve Yalvaç ovaları, verimli alanlarıdır. İlçe, Kurak ve az nemli, birinci dereceden mezotermal, kış mevsiminde çok kuvvetli su fazlası olan ve denizel şartlara yakın iklim tipi gösterir. İlçe nüfusu, hızlı bir gelişme trendindedir. İlçe genelinde, 1935'te 33.213 olan nüfus, 19972de 88.5942e yükselmiştir. Artış %'si 166.7'dir. 1935'te 8.347 olan ilçe merkezi nüfusu 1997'de % 314.4'lük artış yüzdesi ile 34.586'ya yükselmiştir. İlçede 13 kasaba ve 25 köy yerleşmesi, ilçe merkezinde 18 mahalle bulunur. İlçe toplam arazinin %41'i tarım alanları olarak değerlendirilir. Kuru tarımın oranı %34, sulu tarımın oranı ise %7'dir. İlçede %68.5'lik oranı ile tahıl üretimi yaygındır. İlçe merekzinde bu oran %55.4'dür. Hayvancılık faaliyetlerinde ise küçükbaş hayvancılık ön plandadır. Yalvaç'ta sanayi faaliyetleri atölye tipi sanayi şeklinde sürdürülmektedir. En önemli sanayi faaliyeti Dericiliktir. Çalışan nüfusun bir bölümü, hizmet sektöründe çalışır. Yalvaç, turizm alanında hızla gelişen ilçelerimizden biridir. Psidia Antiocheia antik kent kalıntılarının, inanç turizminin gelişmesine katkıları büyüktür.

The County of Yalvaç where the study was performed, is in the Antalya part of Akdeniz (Mediterranean) Region. It is bounded to the city of Isparta governmentally and it is 105 km away from the city centre. The county is surrounded by the counties of Çay and Sultandağı from north, by Senirkent from west, by Şarkikaraağaç and Gelendost from south and by Akşehir from east. The total area of the city is 1,415 km2. The latitude of Yalvaç is 38º north and longitude is 31º 10 east. The county is surrounded by Sultan Mountains from north and east. Sultan Mountains consist of metamorphic rocks of Ordovisien-Permien structure and carbonated rocks (Trias-Kretase). The Neogen pack, which shows a wide spread in the region, is represented by clay, marn and limestone. Alluvial material is seen in valleys and river beds. The plains of Hoyran and Yalvaç are productive plains. The climate of the county is dry with low humidity, isfirst degree mesothermal, has excess water in winter and is similar to sea-side conditions. The population has an increasing trend. The population which was 33,213 in 1935 in whole county, has increased to 88.594 in 1997. The increase rate is 166.7 %. The population of the county centre, which was 8,347 in 1935, has increased to 34,586 in 1997, with an increase rate of 314,4 %. There are 13 towns and 25 villages in the county and there are 18 wards in the county centre. Fourty-one % of the total lands in the county are used as agricultural soil. The percentage of dry-agriculture is 34 % and that of wet-agriculture is 7 %. Cereal production is common with a rate of 68.5 %. This rate in the county centre is 55.4 %. Sheep breeding is prominent in cattle-dealing. The industrial activities in Yalvaç is in the form of workshop-type industry. The most important industrial activity is leather production. A part of the working population works in serving sector. Yalvaç is one of our developing counties in tourism sector. Remnants of the ancient city of Psidia Antiocheia help a lot in the development of belief tourism.
Keywords: Yalvaç (Isparta, Türkiye)-Coğrafya, Ekonomik