Karton etiket ve kendinden yapışkanlı etiket üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri - Adalı, Meltem (My University, 2010)
KARTON ETİKET VE KENDİNDEN YAPIŞKANLI ETİKET ÜRETİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bu tezde ele alınan karton etiketler ve kendinden yapışkanlı etiketlerin ortak özelliği, tekstil sektörüne yönelik olmasıdır. Etiket sektörünün büyük bir bölümünü karton etiketler oluşturmaktadır. Bu sebeple çalışmamızda karton etiket ve onu takip eden kendinden yapışkanlı dediğimiz çıkartmalar ele alınarak bunların üzerinde duruldu. Tezde öncelikle etiket tanıtıldı, etiket türlerinden ve işlevlerinden bahsedildi. Daha sonra karton ve karton türlerinden bahsedildi. Kendinden yapışkanlı etiket ve türlerinden bahsedildi. Ana hammaddelerin tanıtımından sonra etiket üretimi için aşamalara geçildi. Öncelikle etiketin siparişinin oluşması ve baskı öncesi hazırlıklar ele alındı. Bu işlemler sırasında dikkat edilmesi gerekenler, yapılan hatalar ve çözüm önerileri dile getirildi. Grafik çalışmasında yapılan hatalar direk üretimi etkilediği için önemi üzerinde duruldu. Kağıt türleri tanıtıldı. Üretim esnasında kullanılan baskı türleri tanıtıldı. Bu baskı türlerinde; baskı öncesinde, baskı sırasında ve baskı sonrasında yapılması gereken kontrollere dikkat çekildi. Baskı sonrası işlemler anlatılarak kesim makineleri ve teknikleri anlatıldı. Sevkiyat ve paketlemeden önce son kontrollerin çok dikkatli yapılıp müşteriye hatasız ürün gönderilmesinin önemi belirtildi. Kısacası bu tez çalışması; hatasız üretim yapabilmek için ya da yapılan hataları en aza indirebilmek için hazırlanmıştır.

PROBLEM ASSESSMENT AND SOLUTIONS IN THE MANUFACTURE OF SELF-ADHESIVE AND CARDBOARD LABELS Today, label is not used only to indicate the price of the product that it is attached onto.It also embodies the specifications of the product that will be useful for the customer and attract his/ her attention. The textile sector-oriented self-adhesive and carton labels help the customers to reach all the specifications, in other words, the identity of the product easily. Because the label, in the mean time, presents the brand mark, size,color,usage, washing instructions and similar specifications of the product to the customer.Furthermore, sometimes the label can be the reason for prefering the product for the customer. The objective of the study is to determine the problems experienced during the label manufacturing and to offer solutions. The study is focused on the faultless manufacture of the labels used in the textile sector or minimizing the faults. For the problem determination, the manufacturing phases were put into process order and all of these phases were examined one by one. First of all, the formation of the label orders and prepress preparations were handled. The determination of which fault was made at which phase, the reason of the fault and its solution were realized. Through the phases following the submittal of the product orders to the firm, namely leaf input – graphics – mounting - film output – press - post-press phase – packaging – shipping, the formation of the fault is primarily man-induced (user-induced) fault. The technical faults follow thereafter.The primary solution to avoid or to minimize these faults; is to conduct quality control procedure frequently. Making these controls attentively and on time prevents the possible faults.
Keywords: Etiketleme; Matbaa Eğitimi