Obsesif kompulsif bozuklukta hasta ve ailesinin değerlendirilmesi - Özcan, Berna Ersoy (My University, 2007)
1. ÖZET Bu çalışma, Obsesif Kompulsif Bozukluklu hastalar ve ailelerinin ele alınıp, hastaların aile işlevselliği, obsesyon ve/ veya kompulsiyonları ve depresyon durumları ile sosyodemografik, hastalıkla ilgili ve ailesel özellikler arasındaki ilişkinin varlığını araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini psikiyatri polikliniğine bir yıl boyunca gelen toplam 250 obsesif kompulsif bozukluklu hasta ve aileleri (n=250), örneklemini ‘basit rastgele örnekleme yöntemi’ ile seçilen hasta ve yakını (89 kişi) oluşturmuştur. Araştırmada sosyodemografik ve hastalıkla ilgili özellikleri belirlemek amacıyla ‘Bilgi Formu’, hastalarda depresyon şiddetini belirlemek için ‘Beck Depresyon Ölçeği’, obsesif kompulsif semptomların şiddetini, içeriklerini güvenilir bir şekilde ortaya koyabilmesi nedeniyle ‘Yale-Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği’, ailenin işlevlerini yerine getirip getirmediği konusunda genel bir değerlendirme yapmak amacı ‘Aile Değerlendirme Ölçeği’ kullanılmıştır. Araştırmanın verileri bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, frekans) yanı sıra, demografik, ailesel, hastalıkla ilgili özellikler, depresyon, obsesif kompulsif semptomlarla ilgili verilerin karşılaştırmalarında Oneway Anava testi, Tukey HDS testi, Kruskal Mallis testi,Mann Whitney U testi, Student T testi, Mann Whitney U testi, Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, OKB’li hastalarda orta düzeyde depresyon olduğu belirlenmiştir. Aile işlevselliği ile medeni durum, hastanın birlikte yaşadığı kişiler, intihar düşüncesi, hastalık nedeni olarak aileyi sorumlu tutma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yale-Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği’ne bakıldığında obsesyon toplam puan ortalaması 11.39±4.85, kompulsiyon toplam puan ortalaması 10.11±5.44, genel toplam puan ortalaması 21.90±9.14 olarak belirlenmiştir. 2.

Evaluation Of The Patient And His Or Her Family In Obsessive Compulsive Disorder This study, which concerns patients with obsessive compulsive disorder and their families, was done in order to determine the relationship between obsessions and/ or compulsions and the depression status of these patients with sociodemographic, disorder related and familial features. 250 (n=250) obsessive compulsive disorder patients who had came to our outpatient clinic comprises the universe of this study. Study group, which was determined “using simple random sampling,” consists of 89 patients and their relatives. An information questionnaire was used to determine the sociodemographic features; severity of depression was assessed using “Beck Depression Scale”; obsessive compulsive symptomatology and its severity was assessed with “Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale”; family functions were evaluated using “Family Evaluation Scale”. The data was evaluated using a computer. One Way Anova Test, Tukey HDS Test, Kruskal Wallis Test, Mann Whitney U Test, Student’s T Test and Pearson Correlation Test were used as well as descriptive statistical methods (average, standard deviation, frequency), to evaluate demographic and familial features, disease properties, depression and obsessive compulsive symptomatology. Results revealed mild depression in the study group. Family functionality statistics were significantly different in terms of marrital status, persons living with the patient, suicidal ideation and holding the family responsible for the disorder. Using the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale, total obsession points averaged 11.39±4.85, total compulsive points averaged 10.11±5.44 end general total points averaged 21.90±9.14.
Keywords: Kişilik Bozuklukları; Obsesif Kompulsif Bozukluk; Psikiyatri Hemşireliği