Voleybol sporu büyük erkek kategorisinde performans parametrelerinin incelenmesi - Eren, Meftun (My University, 2010)
Bu araştırmada voleybolcuların performans parametrelerinin sezon öncesi hazırlık çalışmalarındaki gelişmelerinin incelenmesi amacıyla kuvvet, esneklik, koordinasyon, dayanıklılık, çabukluk özellikleri altı haftalık hazırlık dönemi öncesi ve sonrası ölçülmüştür. Ayrıca kişilerin antropometrik özellikleri de (% yağ, boy, kilo, bmi,) değerlendirmeye alınmıştır. Aralıklı zamanlarda yapılan testlerde bir spor salonu, 11 sporcu ve toplam 2 günlük süre içerisinde benim ve danışman hocamın denetimi altında testler ( 30 m. çabukluk, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sağlık topu fırlatma, dinamometre ile bacak ve sırt kuvveti ölçümü, otur uzan testleri) bizzat tarafımca uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Durarak uzun atlama ve çabukluk skorları ön testten son teste anlamlı olarak gelişmiştir. Son test vücut ağırlığı ile boy ve son test sırt kuvveti arasında anlamlı ilişkiye rastlanılmıştır. Son test sağlık topu fırlatma ile son test vücut ağırlığı arasında anlamlı ilişkiye rastlanılmıştır. Son test sağlık topu fırlatma ile son test çabukluk değerleri arasında negatif yönde anlamlı ilişkiye rastlanılmıştır. Son test yağsız vücut ağırlığı ile son test vücut ağırlığı, boy, son test sağlık topu fırlatma ve son test sırt kuvveti değerleri arasında anlamlı ilişkiye rastlanılmıştır. Voleybol, performans, testler.

In this study force, elasticity, coordination, strength, quickness charecteristics were measured before and after 6 weeks of preperation period in order to analyze the improvement of the performance parametres of volleyball players during preperation period before the season. Additionally anthropometrical features ( % fat, lenght, weight, bmi) were considered. I applied the following tests to 11 sportsmen in 2 days in 1 sports area under supervision of my teacher; 30 m quickness, standing long jump, vertical jump, health ball throwing, strength of leg and back measurement by dynamometer, sit down-reach tests. The results derived from the studies are statistically analyzed. Scores of standing long jump and quickness progressed significantly. A significant relation is observed between final test body weight and height and also final test back strength. A significant relation is observed between final test health ball throwing and final test body weight. A significant negative relation is observed between health ball throwing and final test quickness values. A significant relation is observed between final test fatless body weight and final test body weight, lenght, final test health ball throwing, final test back strength values. Key Words: Volleyball, performance, tests.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Voleybol