11-12 yaş grubu yüzücülerde 8 haftalık antrenman programının serum ve idrar mineral düzeylerine etkisi - Yücer, Yeşim (My University, 2019)
Amaç: 11-12 yaş yüzücülerin yarış dönemine hazırlanırken, 8 haftalık antrenman yoğunluğunda serumda oluşabilecek kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, sodyum, potasyum minerallerinin değişimlerinin ve idrarda oluşabilecek kalsiyum, magnezyum, çinko, sodyum, potasyum minerallerinin değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 11-12 yaş arası Ulusal gelişim projesine katılmış, aktif olarak lisanslı hiçbir sağlık engeli bulunmayan gönüllü 30 yüzme sporcusu katılmıştır. Çinko ROCHE E 170 cihazı ile analiz edilmiş olup demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, ABBOT AECHİTECT cihazında fotometrik yöntemle kantitatif çalışılmıştır. Çalışmaya gönüllü katılım sağlayan sporculardan kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve demir değerlerinin ölçümü için 5 cc kan, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko değerlerinin ölçümü için 20 cc idrar örnekleri alınarak incelenmiştir.Bulgular: Çalışma sonucunda, Kız ve erkek yüzücülerin kan serum parametrelerinin ilk ve son test verileri incelendiğinde Zn değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olurken (P<0,05), Na, Ca, K, Mg ve Fe değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0,05). Kız ve erkek yüzücülerin idrar parametrelerinin ilk ve son test verileri incelendiğinde Na değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olurken (P<0,05), Zn, Ca, K, Mg ve Fe değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0,05). Son olarak 8 haftalık yüzme antrenmanı kız ve erkek katılımcılarda 50 ve 100 metre yüzme performansını her iki cinsiyet içinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırırken (P<0,05), cinsiyetler arası istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmamıştır (P>0,05). Sonuç: Yapılan çalışmanın ardından, 8 haftalık yüzme antrenmanının serum ve idrar mineral seviyelerinde özellikle sodyum ve çinko değerlerini düşürdüğü tespit edilmiştir. 8 haftalık yüzme antrenmanı kız ve erkek katılımcılarda 50 ve 100 metre yüzme performansını her iki cinsiyet içinde artırırken, cinsiyetler arası istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmamıştır. Bu minerallerin diyet ile yerine geri koyulması hem sağlıklı yaşam hem de spordaki performans için önemli olduğu söylenebilir.

Objective: The aim of this study was to investigate the changes of calcium, magnesium, zinc, iron, sodium, potassium, and calcium, magnesium, zinc, sodium, potassium in the urine during the 8-week swimming training intensity.Materials and Methods: Thirty volunteer swimming athletes aged 11-12 years participated in the national development project and actively involved in the study. Zinc was analyzed by ROCHE E170 instrument and iron, magnesium, potassium, calcium, sodium, ABBOT AECHITECT device were quantitatively studied by photometric method. 5 cc blood, 20 cc urine samples for calcium, magnesium, potassium, sodium and zinc values were measured from the volunteers who participated in the study.Results: When the first and the last test data of the male and female swimmers were examined, there was a statistically significant decrease in Zn values (P <0.05), but no statistically significant difference was found between Na, Ca, K, Mg and Fe (P> 0.05). When the first and last test data of the male and female swimmer parameters were examined, there was a statistically significant decrease in Na values (P <0.05), but no statistically significant difference was found in Zn, Ca, K, Mg and Fe values (P> 0.05). Finally, while 8 weeks of swimming training significantly increased 50 and 100 meters swimming performance in both genders (P <0.05), there was no statistically significant difference between genders (P> 0.05).Conclusion: After the study, it was found that 8 weeks of swimming training decreased serum and urine mineral levels, especially sodium and zinc values. While 8 weeks of swimming training increased 50 and 100 meters swimming performance in both sexes, there was no statistically significant difference between the genders. Replacing these minerals with diet can be said to be important for both healthy life and sports performance.
Keywords: Blood; Element; İdrar; Kan; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; Swimming; Swimming training; Urine; Yüzme; Yüzme antrenmanı Element