Einsatz des logistik controlling und seine auswirkungen auf den erfolg des industrieunternehmens unter inflationaren bedingungen - Serim, Hande (My University, 2001)
Endüstri işletmelerinde Lojistik Kontrolün (Logistik Controlling) uygulanması önemli bir rekabet faktörü olarak öne çıkmakta ve endüstri işletmelerinin başarılarında önemli paya sahip olmaktadır. Bir işletme para, mal ve/ veya hizmet ve bilginin dolaşımlarını kapsayan 3 temel unsur üzerine kurulmuştur. Lojistiğin genel olarak bir endüstri işletmesinde en önemli görevi mal, hizmet ve bilgi akışının planlanmasının, yönetilmesinin ve kontrolunün sağlanmasıdır. Lojistik ihtiyaç duyulan doğru mal, hizmet veya bilgi akışının doğru yerde, doğru zamanda, doğru kalite ve miktarda gerçekleşmesi esasına dayanmaktadır. Bu esas baz alınarak uygulanan Lojistik Kontrol (Controlling) bir endüstri işltemesinde yeni başarı potansiyellerinin doğmasına sebeb olacaktır. Bu nedenle Lojistik Kontrol bir işletmenin tedarik, üretim, dağıtım gibi bütün temel fonksyonları ile beraber diğer destekleme fonksyonlarında da uygulanmalıdır. Fakat endüstri işletmelerinde Lojistik Kontrolün uygulanmasında satın alma, üretim, satış ve dağıtım alanlarının farklı talepleri nedeniyle lojistik açısından bir uzlaşma sağlamaları gerekmektedir. Çünkü satış alanında siparişlerin son alıcıya çabuk ve eksiksiz ulaştırmak hedeflenirken daha uyarlanabilir satın alma ve üretim yönetimi talep edilmektedir. Üretim alanında ise mümkün olduğu kadar sürekli ve maksimum üretim miktarı ile üretmek ve dolayısıyla daha fazla depo kapasitesi gerekliliği önem kazanmaktadır. Satın alma alanında lojistik büyük miktarlarda siparişi ve buna bağlı daha uygun satın alma koşullarını gerekli görmektedir. Özellikle enflasyonun yüksek oranlarda mevcut olduğu durumlarda stok maliyelerinin düşürülmesi ve en optimum satın alma koşullarının sağlanmış olması endüstri işletmelerinin başarılarını olumlu yönde etkiler. Ancak en maliyeti düşük ve optimum stoklama yöntemi ABC, XYZ analizleri ve envanter methodları ile sağlanırken üretimin aksamamasına da önem verilmelidir. Aksi taktirde lojistik kontrol tam anlamıyla uygulanılmış sayılamayacaktır. Lojistik kontrol optimum sipariş miktarı, stok maliyetleri, ekonomik sipariş miktarı, lojistik maliyetleri, stoklama ve envanter yöntemleri gibi stratejik kararlara baz teşkil eden değerlerin hesaplanmasını ön görerek endüstri işletmeleri için başarı potansiyellerinin oluşmasında etkili olacaktır. Bu nedenle de endüstri işletmelerinde lojistik kontrolün (Controlling) kullanımının gerekliliği ve şekilleri bu çalışma ile incelenmiştir.

ZUSAMMENFASSUNG Der Material- beziehungsweise Güterfluß in den Unternehmen muß durch Arbeitsmittel technisch-wirtschaftlich gestaltet und ausgeführt werden. Eine wesentliche Aufgabe des Logistik ist die Planung, Steuerung und Kontrolle aller Güter- und Informationsflüsse in den Unternehmen durchzuführen. Notwendigkeit der optimalen Lagerhaltung und Lieferbereitschaft, kurze Produktlebenzyklen, rasche Lieferzeiten und heterogene Mengenanforderungen bei gleichzeitigem Preis- und damit Kostendruck sowie inflationären Bedingungen sind heute die typischen flexibilitätsorientierte Anforderungen an die Unternehmenslogistik. Eine systematische Planung, Steuerung und Kontrolle ist Voraussetzung für die, Logistik, sie als Erfolgspotential zielgerichtet dort anzusetzen, wo Wettbewerbsdefizite und Anforderungen an Verbesserung der Erfolgssituation des Industrieunternehmens bestehen. Um die Erfolgssituation der Industrieunternehmen verbessen zu können, muß man die Bestandsoptimierung sowie optimale Lagerhaltung, Kostenminimierung unter infaltionären Bedingungen, Transparenz logistischer Kosten und Leistungen und den Aufbau eines Logistikkennzahlensystems als wichtigste Elemente des Logistik Controlling sehen und Logistik Controlling für allen betrieblichen Funktionen sowie Beschaffung, Produktion und Absatz einsetzen. Der Einsatz des sowohl strategischen als auch operativen Logistik Controlling in Industreiunternehmen unter inflationären Bedingungen führt zu der Rationalisierungschancen. Um eine Rationalisierungspotential schaffen zu können, ist es erforderlich den optimalen Logistikbedarf durch eine Kompromißbildung zwichen den Verkaufs-, Produktions-, Einkaufs-, und Transportbereichen zu bestimmen. Das Logistik Controlling ist für viele Industrieunternehmen, die in einem ständig steigendem Inflationsumfeld tätig sind, geeignet. Es erleichtert und unterstützt viele strategische Entscheidungen . Vor allem werden die Logistikkosten sowie die Kosten der Disposition, der Lagerhaltung, der Produktion und des Absartzes in Industrieunternehmen deutlich reduziert. In Zeiten schweriger Marktbedingungen bringt das Logistik Controlling in Industrieunternehmen dazu kostengünstig und effizien zu arbeiten. Deswegen ist der Einsatz des Logistik Controlling für ein Industrieunternehmen nur vom Vorteil.
Keywords: Genel yönetim; Işletmeler; Lojistik Kontrol; Üretim yönetimi