Psikoloji-din ilişkisi ve jung - Gebel, Salih (My University, 2003)
Çağdaş Psikoloji akımlarından psikanaliz, psikoloji tarihinde önemli bir yere sahiptir. Jung, freud'un kurduğu psikanaliz ekolünden ayrılarak analitik psikoloji ismini verdiği kendi ekolünü oluşturmuştur. Bu araştırmada Jung'un din konusundaki görüşleri onun psikolojisi eşliğinde ele alınmıştır. Din ve psikoloji konusunda bir çok düşünür farklı görüşler ortaya koymuştur. Carl Gustav Jung dinin psikolojik açıdan yerini saptamak için bir çok düşünürden farklı bir metot kullanmıştır. Bu araştırma ilk olarak Jung'un din ve psikoloji ilişkisinin yerini belirlemeye yöneliktir. Jung'a göre din kolektif bilinçdışının bir ürünüdür. Aynı şekilde o Tanrı kavramını da kolektif bilinçdışının bir arketipi olarak görür. Kolektif bilinçdışı ve arketip kavramı Jung'un psikolojiye kazandırdığı önemli terimlerdir. Jung, kuramını ortaya koyarken bu iki kavrama atıfta bulunur. Bu nedenle o dini ve Tanrı'yı yorumlarken onları bu iki psikoloji kavramıyla açıklar. Psychoanalysis, that is the branch of modern psychology, has an important place in the history of psychology. Jung separated from Psychoanalysis idea which Freud's formation. And then he studied for his own idea called analytical psychology. In this investigation Jung's opinion about religion was studied with his psychology. Many scientists suggested different opinions about religion and psychology. Carl Gustav Jung used a different method that was differed from other scientist's, to decide the religion's place in psychology. This investigation was firstly to decide the connection of Jung's idea between religion and psychology. Religion was the result of collective unconscious for Jung. Also he thought that the concept of God was the archetype of collective unconscious. The concept of God and archetype were the most important terms in psychology for Jung. When Jung has suggested his theory, he inclined these two terms. In this way while he was commenting the religion and the God, he explained them with these two psychology terms.
Keywords: Din_Psikoloji