Kambiyo senetlerinde aval - Delice, Emrah (My University, 2022)
Aval, şahsi teminat yapısıyla yalnızca kambiyo senetlerinde mümkün olabilen kambiyo taahhüdüdür. TTK m. 700-702 arasında temel düzenlemelerinden bahsedilen aval, maddi olarak bağımsız ve şekli olarak aval verilenin taahhüdüyle ilişkili bir özelliğe sahiptir. Kefalet sözleşmeleriyle arasındaki en büyük farklılık; kefalette öncelikle esas borçlu olan kişiye başvurmak gerekirken, aval verenin aval verdiği kişi gibi ve onunla aynı derecede müteselsil olarak sorumlulu olması esastır. Avalin zorunlu unsurlarına uyarak hareket edilmesi, aval veren kişi ve ayrıca temsilci açısından avalin düzgün hüküm ve sonuç doğurmasına hizmet edecektir. Bu kapsamda imzanın elle atılması ve avalin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Senedin ön yüzünde açıklama yapılmadan atılan imza düzenleyen ve muhatabın imzaları haricinde aval kapsamında değerlendirilir. Senedin arkasında açıklama yapmadan atılan tek imza ise beyaz ciro olarak değerlendirilirken, bu imza sahibinin de bazı hukuki yükümlülükleri ortaya çıkmaktadır. Avalin kimin lehine verildiğinin belirtilmemesi halinde, TTK m. 701/ 4 gereği düzenleyen lehine verildiği kabul edilir. Bu noktada kabul eden muhatabın bulunduğu poliçelerde muhatap lehine aval verilmiş sayılma doğrultusunda kanuni değişiklik önerisi getirilmiştir. TTK m. 702/ 1 gereğince aval veren kimin lehine aval vermişse onun gibi sorumlu olur. Bu özelliği birçok açıdan aval verenleri farklılaştırmaktadır. Aval verilenin bulunduğu konuma göre aval verenler farklı sorumluluk yapısı yüklemektedir. Yapmış olduğumuz araştırmalar bize özellikle def’iler hususunda tek başına TTK m. 702/ 2’den faydalanılmaması gerektiğini göstermiştir. TTK m. 702/ 1’in etkin olduğu durumlarda aval verenin bazı def’ileri ileri sürülebilmesi doğrultusunda fikir edinmeye yöneltmiştir. Bu kapsamda tahrifat def’isinin, aval verilenden bağımsız olarak, bizzat aval verenin bir hak olarak ileri sürebilmesi mümkün görülmüştür.

Aval is an exchange commitment that is possible only in negotiable instruments with its personal guarantee sturcture. Aval, has a feature that is materially independent and formally related to the commitment of the person whom the aval is given, mentionied its basic regulations between TCC art. 700-702. The biggest difference between surety contracts; while it is necessary to appeal to the main debtor primarily in the suretyship, it is essential that the aval giver is jointly and severally liable as the person to whom the aval is given. Acting in accordance with the obligatory elements of aval will serve to give proper provision and results in terms of the person giving aval and also the representative. In this context, the signature must be made by hand and aval must be unconditional. The mere signature on the front of the bill without explanation is considered as aval, except the signatures of the drawer and drawee. While the mere signature on the back of the bill without explanation is considered as blank endorsement, some legal obligations of signator also arise. If it is not specified in whose favor the aval is given, it is deemed to be given for the drawer according to TCC art. 701/ 4. At this point, a legal amendment proposal has been brought in line with the fact that the aval has been given in favor of the drawee in the bill of exchanges in which the acceptor is included. The aval giver becomes liable like the person whom they gave aval according to TCC art. 702/ 1. This feature differentiates the aval givers in many ways. Aval givers own a different liability structure depending on the position of the person whom they gave aval. The researches we have done show us,especially with regard to def’is, that TCC art. 702/ 2 should not be used alone. It led us to get an idea that aval giver can assert some def’is while TCC art. 702/ 1 is effective. In this context, it has been deemed possible that falsification def’i can be asserted as right by the person giving aval, independently of the aval given.
Keywords: Aval; Civil law; Def’iler Negotiable Instruments; Def’is; Kambiyo Senetleri; Kefalet; Medeni hukuk; Representation; Suretyship; Temsil