Okul öncesi eğitimde bilişsel gelişimi destekleyici mobilya tasarımı - Soyupak, İlayda (My University, 2018)
Okul öncesi eğitim döneminde fiziksel çevre öğrenmeye yardımcıdır. Çocukların etkileşim içinde oldukları mekanlarda gönderilen çevresel uyaranlar çocuk tarafından algılanır, işlenir, yorumlanır ve yeniden düzenlenir. Bu nedenle, çocuk gelişiminin ve öğrenme eyleminin odak noktası olduğu ilk kurumlar olan okul öncesi eğitim mekanları tasarımları dikkatle düzenlenmelidir. Bu çalışma, okul öncesi eğitim çevrelerinde tasarım ve öğrenme eyleminin ilişkisini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışmada, okul öncesi eğitim çevreleri iç mekan tasarımında kullanılan mobilyalar, ağırlıklı olarak bilişsel gelişimi destekleyici yönleri gözetilerek incelenmiştir. İlgili alanlarda sürdürülen literatür araştırması, Prof. Dr. Ayla Oktay Uygulama Anaokulu’nda gerçekleştirilen saha araştırması ve tasarım araştırması sürecinde elde edilen veriler değerlendirilerek okul öncesi eğitimde bilişsel gelişimi destekleyici mobilya tasarım önerileri geliştirilmiştir. Tasarım her çocuğun hakkıdır ve eğitimde fırsat eşitliği eğitim çevrelerinin tasarımlarını da kapsayarak gözetilmelidir.

Physical environment supports learning in preschool education stage. Environmental stimulus coming from children’s interaction with spaces is perceived, processed, interpreted and managed by child. So, by being first organizations mainly focusing on child development and learning action, preschool environments should be designed carefully. This study was carried out to reveal relation between design and learning action in prechool learning envirenments. In this study, preschool furniture designs were examined mainly focusing on their aspects supporting cognitive development of the child. Several design proposals were developed after processing the data gathered from literature research of related fields, field research in Marmara University Prof. Dr. Ayla Oktay Pre-School Education Unit and design research. Design is a right for every child and equality in educational opportunities should be considered by including learning space designs.
Keywords: Child; Çocuk; Design; Early childhood education; Education, Preschool; Educational space; Eğitim çevresi; Eğitim, Okul öncesi; Erken çocukluk eğitimi; Furniture design; Mobilya; Mobilya tasarımı; Okul öncesi Furniture; Öğrenim ve öğretim; Preschool; Study and teaching; Tasarım; Turkey; Türkiye