Silika esaslı mikro partiküllerle sulu ortamdan ağır metal uzaklaştırılması - Türkmenoğlu, Yalçın Kaan (My University, 2017)
Zehirli ve çevre kirliliğine sebep olan metallerin tümü ağır metal olarakisimlendirilir. Ağır metallerin endüstri, fabrika ve şehirleşme alanlarda kullanımındandolayı çevre kirliliği artmaktadır. Ağır metaller çevre kirliliği oluşturduklarından dolayısu kaynakları da kirlenmektedir. Su kaynaklarının ağır metallerden arıtılması çevreaçısından önemlidir. Çevre açısından önemli olmanın yanı sıra pahalı metallerin gerikazanımı ekonomik açıdan da önem taşımaktadır. Adsorpsiyon işlemi, organik veyaanorganik olan kimyasal maddelerin katı bir yüzeye tutturulması işlemidir. Bu işlematık sulardaki ağır metallerin geri kazanımında sıklıkla kullanılmaktadır.Bu çalışmada önce 3-aminopropilsilika sistein ile modifiye edildi ve yenisentezlenen bu adsorbant fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi ile karakterizeedildi. Sonrasında ise adsorbanın Hg2+, Ag+, Au3+, Pb2+ iyonları için adsorpsiyonkapasiteleri incelendi. Maksimum adsorpsiyon için ağır metal iyonlarınınkonsantrasyonu, adsorpsiyon süresi, pH gibi parametreler optimize edildi. Hg2+, Au3+,Pb2+ ve Ag+ iyonları için maksimum adsorpsiyon kapasitesi pH:6’da 60 dakikadasırasıyla 100,6 ± 0,2; 44,5 ± 0,2; 12,32 ± 0,2 ve 110,2 ±0,4 mg.g-1 olarak belirlendi. Bumetal iyonları için adsorbant seçiciliği sırasıyla Ag+>Hg+2>Au+>Pb2+ olarak belirlendi

The metal ions which are poisonous and cause environmental pollution arecalled heavy metals. The usage of heavy metals in industries, factories and urbanizationis rapidly increasing environmental pollution. Since heavy metals create a pollutedenvironment, water resources are also affected. It is suggested that water resources bepurified for the environment. In addition to that, recycling of expensive metals is ofimportance in terms of economy. Adsorption is a process in which organic andinorganic chemical substances are held on to a solid surface. This process is commonlyused in obtaining the heavy metals back from waste water.First part of in this study, 3-aminopropyl silica was modified with cysteine andsynthesing a new adsorbant, thus it was characterized by FTIR. The second part withthe optimum conditions provided for maximum adsorption of Hg+2, Au+, Pb+2 and Ag+ions of the acquired adsorbant, adsorbtion capacity of the adsorbant was determined.Adsorption isotherm models were also applied to the adsorption process. Thenmaximum adsorption conditions was determined by examining the concentration ofheavy metals ions, adsorption time and pH effect. Maximum adsorption capacities forHg+2, Au+, Pb2+ and Ag+ and were obtained; 100.6 ± 0.2, 44.5 ± 0.2, 12.32 ± 0.2 and110.2 ±0.4 mg.g-1 adsrobent respectively at pH 6.0. The selectivity of adsorbent forthese metal ions was observed as having the follows: Ag+> Hg+2>Au+>Pb2+.
Keywords: Adsorpsiyon; Ağır metallar; Çevre kirliliği Adsorption; Çevresel yönler; Environmental pollution; Kimya, Analitik