Enflasyonun belirleyicileri ve ileri yönelik tahmin - Çanakçıoğlu, Ufuk (My University, 2006)
ENFLASYONUN BELİRLEYİCİLERİ VE İLERİ YÖNELİK TAHMİN Çalışmanın temel amacı, Türkiye’deki enflasyonun ekonometrik yöntemlerle analiz edilmesidir. Çalışmanın teorik bölümünde enflasyonun nedenleri ve belirleyicileri üzerinde durulmuş, para politikası teorileri ile açıklanmıştır. Enflasyonun çeşitleri, enflasyonun gerçekleşme süreçlerindeki stratejilere ve uygulamalara değinilerek enflasyonun belirleyicileri anlatılmıştır. Enflasyon tahmini için yapılan uygulama bölümünde Enflasyon ile Merkez Bankası Parası, Kamu İç Borçlanma ve Dolar kuru arasındaki ilişki analiz edilmiştir.Uygulamada 1987-2006 tarihleri arasındaki aylık veriler kullanılmıştır.Serilerin birim kök analizleri yapılarak durağan olup olmadıkları test edilmiştir.Durağanlık şartını sağlayan serilerin uzun dönemdeki ilişkisiz analiz edilmiştir. Yapılan modellemeler sonucunda serilerin uzun dönemde ortak bütünlenen olmadıkları görülmüştür. Uygulamada kurulan model sonucunda, enflasyon değişkeninin Merkez Bankası Parası, Kamu İç Borçlanma ve Dolar Kurundaki değişimler ile açıklanmıştır. Dolar Kurundaki değişimlerin Enflasyonu oldukça fazla etkilediği görülmüştür. Merkez Bankası Parasındaki ve Kamu İç Borçlanmada meydana gelebilecek değişimlerin Enflasyonu dolar kurundaki etkiye göre daha az etkileyebileceği görülmüştür.

DETERMINING FACTORS OF INFLATION AND FORWARD FORECAST The main purpose of this study is to analyse the inflation in Turkey by econometric methods.In the theoritical part of the thesis, it is dwelled upon the reasons and determining factors of inflation, and money market theories are explained. Furthermore, the determining factors are explained by touching on the varieties of inflation, strategies and applications during the realization process of inflation. In the application part of the thesis done for the inflation forecast, the relation between inflation and Money of Central Bank, Public Internal Borrowing and USD Rate of exchange are analysed. Monthy datas are used between years 1987 and 2006. It is tested if the series are static or not, by making unit root analysis. The long term relations of the series, which provide stagnant requirement, are analysed. As a result of modellings done, it is seen that the series are not cointegrated in long term. After the modelling established in the application, the inflation variant is explained by Money of Central Bank, Public Internal Borrowing and changes in USD Rate of Exchange.It is clearly seen that the changes of USD Rate have much effect on inflation. On the other hand we can mention that the possible changes in Money of Central Bank and Public Internal Borrowing have less effect than USD Rate effect on inflation.
Keywords: Ekonomi; Enflasyon