Epikardiyal yağ dokusu, androjenik alopesi, talasemi taşıyıcılığı, diagonal kulak memesi kıvrıklığı, 2d : 4d oranı ve huzursuz bacak sendromunun stent restenozu ile ilişkisi - Abedellateef, Muneer (My University, 2014)
Stent içi restenoz (SİR), perkütan koroner girişim (PKG) için önemli bir kısıtlayıcı unsur ve yaygın bir klinik sorunu olarak devam etmektedir. Perkütan koroner girişimlerde stent kullanımı giderek artmakta ve buna paralel olarak SİR görülme sıklığı artmaktadır. SİR’ nin sıklığı farklı stent türleri, lezyonların özellikleri ve hasta özelliklerine göre değişmektedir (2). Bu çalışmada epikardiyal yağ dokusu, androjenik alopesi, talasemi taşıyıcılığı, diagonal kulak memesi kıvrıklığı, 2D:4D oranı ve huzursuz bacak sendromu gibi parametrelerin stent restenozu üzerine etkisini araştırıldı. Çalışmaya daha önceden PKG öyküsü olan ve iskemik semptom veya bulguları nedeniyle diagnostik koroner arter anjiografisi planlanan 173 hasta dahil edildi. Stent içi darlığın ve saptanmış olan diğer koroner arter darlıkların derecesi QCA (kantitatif koroner arteriyografi analizi) yöntemi ile değerlendirildi. Toplam 52 hastada (% 30) stent restenozu saptandı. Hastaların cinsiyetine göre erkeklerde % 29 (36 hasta) ve kadınlarda % 33.3 (16 hasta) stent restenozu saptandı. SİR olan hastalar ve SİR olmayanlar arasında epikardiyal yağ, diagonal kulak memesi kıvrımı ve saç tiplerine göre karşlaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (sırasıyla p değeri = 0.62, 0.50, 0.96). Aynı zamanda huzursuz bacak sendromu, 2D:4D oranı ve mentzer indeksin SİR ile önemli bir ilişkisi olmadığı bulunmuştur (sırasıyla p değeri = 0.88, 0.71, 0.16). Syntax skorun ortalaması SİR olan hastalarda 14.6 ± 9.2 ve SİR olmayanlarda 6.9 ± 8.9 olarak saptanmış olup SİR ile anlamlı bir ilişkisi olduğu gösterildi (p < 0.01). Gensini skorun SİR olan hastalarda ortalaması 43.7 ± 35.9 ve SİR olmayanlarda 18.8 ± 27.2 olarak saptandı. Gensini skoru ve SİR arasında istatistiksel anlamda önemli bir ilişki olduğu saptandı (p < 0.01). Sonuç olarak epikardiyal yağ ve non kardiyak parametrelerin SİR’ in üzerine önemli bir etkisi olmadığı saptandı. Ayrıca Syntax ve Gensini skorları daha önce yapılan çalışmalara benzer şekilde, koroner arter hastalığı yaygın ve ciddi olması SİR ile önemli ilşkisi olduğu gösterildi. Anahtar Sözcükler: Stent içi restenoz (SİR), epikardiyal yağ, 2D:4D oranı, diagonal kulak memesi kıvrımı, huzursuz bacak sendromu, androjenik alopesi ve mentzer indeksi

Coronary in-stent restenosis (İSR) is a common clinical problem that continues to be one of the most important limitations of percutaneous coronary intervention (PCİ). Accordingly, increasing the use of stents in PCİ accumulates the frequency of İSR cases. The reported in-stent restenosis frequency varies among different types of stents, characteristics of treated lesions and patient’s characteristics. This study aims to investigate the effects of some cadiac and non cardiac parameters such as epicardial fat, androgenic alopesia, β - thalassemia trait, 2D:4D ratio, diagonal ear lobe crease and restless leg syndrome on the occurrence of İSR. İn this study 173 patients who had undergone PCİ before, and because of ischemic semptoms and/ or signs on whom diagnostic coronary angiography was performed, were involved. The degree of in-stent restenosis and stenosis of other coronary lesions was assessed by QCA (Quantitative coronary angiography analysis). Coronary stent restenosis was seen in a total of 52 patients (30.1 %), of them 36 male patient and 16 female patient were detected. İn comparison between patients who have İSR and who don’t, there was no significant difference found in the state of epicardial fat, diagonal ear lobe crease and androgenic alopesia (respectively p = 0.62, 0.50, 0.96). The same thing also was detected when restless leg syndrome, 2D:4D ratio and Mentzer index took place, as there was no remarkable relation between them and in-stent restenosis (respectively p = 0.88, 0.71, 0.16). On the other hand, Syntax and Gensini coronary scores which represent the severity and the extent of coronary artery disease were associated with statistically significance in relation with İSR (p < 0.01). This study did not result in any significant relation between the investigated parameters, such as epicardial fat and non-cardiac factors, and the feared PCİ complication in-stent restenosis. However, it promoted other studies in revealing that Syntax and Gensini scores were associated significantly with İSR. Key Words: İn-stent restenosis (İSR), epicardial fat, 2D:4D ratio, restless leg syndrome, diagonal ear lobe crease, androgenic alopesia and mentzer index.
Keywords: Kalp Hastalıkları_Kardiyoloji; Koroner Arter; Stent içi restenoz (SİR)