İstanbul’ da tarihi yapılar üzerinde yetişerek bunları tahrip eden bitkiler - Yeşilot, Ayhan (My University, 2000)
Bu yüksek lisans çalışmasında tarihi eserlerden örnekler alınarak hangi bitkilerin zarar verdiği tespit edilmeye çalışılmıştır . Tespit edilen bitkilerin en önemlileri ve genellikle tüm tarihi eserlerde istisnasız bulunan Parietaria judaica L. (Yapışkanotu)'dır. Daha sonra Ficus carica L. (incir), Hedera helix L. (orman samaşığı) , Graminea (otlar) üyeleri çok sayıda bulunur . Diğer türler ise daha az sayıda bulunur. Bu bitkilerin bir an önce tarihi eserlerden temizlenmesi gerekir aksi halde tarihi eserlerimiz şimdiki durumlarından daha fazla daha zarar görecektir .

In this study , samples taken from historical buildings were analyzed to find out which plants have made damages to those historical buildings. Among the plants analyzed , the most important plant to damage the buildings is Parietarica judaica L. (so called yapışkanotu in Turkish ) which was found on the historical placed studied without any exception .In addition to aforementioned plant , Ficus carica L. ( incir ) , Hedera helix L. ( orman sarmaşığı ) and Greminea ( otlar ) were found in considerable amount as well. Other species were observed in less quantities . All of these plants must be removed from historical places . Otherwise, those building will be damaged more than what the current standings are .
Keywords: Bitkiler; Tarihi binalar