Kızıldeniz’de denizcilik, ticaret ve yerleşim (VII.-XI. yüzyıllar) - Utku, Nihal Şahin (My University, 2005)
Soyadı: Nihal Şahin Utku yat Tarihi ve Sanatları Prof. Dr. Mustafa Fayda Tez Türü ve Tarihi: Doktora - Mart 2005 Tarihi, Kızıldeniz, Denizcilik, Gemicilik, Ticaret, Liman Kızıldeniz'de Denizcilik, Ticaret ve Yerleşim (VII. - XI. Yüzyıllar) Tarih boyunca insanoğlu, toplulukları birbirinden ayıran denizlerle, türlü etkileşimlerde bulunmuştur. Yaşamı zorlayan kötü iklim şartları ve denizciğin gelişimine ket vuran coğrafi özelliklerine rağmen Kızıldeniz, insanın deniz ile etkileşiminin sıkı bir şekilde yaşandığı önemli bir havza olmuştur. Kızıldeniz ortak paydasında buluşan toplumların bu denizle denizcilik, ticaret ve yerleşim ekseninde kurdukları bu yakın temas, bu çalışmanın da esasını oluşturan üç ana başlığı teşkil etmiştir. Avrupa'nın okyanus ötesine açılmasından önceki döneme odaklanan bu tez, ilgili dönemin dünya tasavvurunda merkezî bir yer edinmiş olan bu denizin birçok medeniyetin karşılıklı etkileşimine imkân sağlayan bir zemin oluşturduğunu ortaya koymakta ve bu anlamda Kızıldeniz'in bir medeniyet havzası olma niteliğini ön plâna çıkarmaktadır. Bu tez, İslâm tarihinin nispeten sessiz köşelerinden biri sayılan Kızıldeniz'in bu sessizliğinin ardında, istikrara dayalı ticarî bir faaliyet yoğunluğunun yaşandığını ve bölgeye Portekizlerin gelişine kadar, istikrardaki bozulmaların bu bölgede kaide değil, istisna olduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre, insanoğlu Kızıldeniz'in zor şartlarına rağmen, bu bölgeyi dönemin küresel sayılabilecek bir ticaret ağının içine çekmeyi bilmiştir.

General Information Name and Surname: Nihal Şahin Utku Field: Theology Program: Islamic History and Arts Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Fayda Degree and Date Awarded: Doctorate - March 2005 Islamic History, Red Sea, Navigation, Shipbuilding, Trade, Sea Port Navigation, Trade and Settlement in the Red Sea (VII. - XI. Centuries) History has always seen mankind in constant interaction with the seas that separate human societies. Albeit its harsh climate on human settlement and geographical features that hinder sea travel and navigation, Red Sea has been a basin of rich human - sea interaction. Societies that have Red Sea as their common denominator have had close contact with this sea with respect to navigation, trade and settlement. These three areas have also been the basic research areas of this thesis. This work, which focuses on the era prior to the European expansion into the oceans, puts forward that this sea, holding a central position in the world conception of the said period, was a basin enabling and fostering interaction of different civilizations. It asserts that when looked beyond the quiet history attached to the region by the classics, Red Sea held a dense traffic of overseas trade fostered by the stability of the region. This relatively constant traffic was the rule and not the exception until the coming of the Portuguese ships to the waters of the Red Sea. As such, despite the difficult conditions of the region, the people of the Red Sea were able to connect the region, and themselves, to a network of trade, that could be regarded as global in that period.
Keywords: İslam Tarihi; Kızıldeniz_Tarih