Türkiye'de kitap yayıncılığı ve Wattpad Yayınları - Neşeli, Duygu (My University, 2019)
“TÜRKİYE’DE KİTAP YAYINCILIĞI VE WATTPAD YAYINLARI”Bu çalışmada, Türkiye’de kitap yayıncılığının ve okuma-yazma kültürünün matbaanın başlangıcından günümüze kadar geçirdiği dönüşüm süreci ile birlikte, son dönemlerin popüler sosyal okur-yazarlık platformu olan Wattpad ve Wattpad’den basılan kitaplar incelenerek teknolojik gelişmelerle değişen kitap yayıncılığı anlayışı ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu amaç çerçevesinde; ilk bölümde Türkiye’de kitap yayıncılığının tarihsel gelişim süreci ele alınmıştır. Bu tarihsel anlatı Türkiye’de kitap yayıncılığının başlangıcı olarak kabul edilen Müteferrika Matbaası ile başlatılmış ve kitap yayıncılığı kronolojik bir çerçevede günümüze kadar (2018) geçirdiği evrelerle beraber açıklanmıştır. Bu bölümde kitap yayıncılığının matbaa ile başlayıp günümüzdeki yayıncılık anlayışına ise Tanzimat’tan sonra kavuştuğu, tarihsel dönemde belirli kırılma noktaları geçirdiği ve devam eden süreçle beraber büyük sermayelerin bu alana girmesiyle ise tamamen farklılaştığı ortaya çıkartılmıştır. İkinci bölümde, bu tarihsel anlatıya ek olarak kitabın basılı, dijital ve kişisel olarak üretilme süreç ve şekli tespit edilmiştir. Birinci ve ikinci bölüme binaen üçüncü bölümde, teknolojik ve kültürel değişimle ortaya çıkan dijital kültür ile birlikte anlatıyla yazarlığın dönüşümü ve kişisel yayıncılık platformu Wattpad, Wattpad yayınları ve yayınevlerinin Wattpad’le ilişkisinin açıklanması hedeflenmiştir. Böylece yazarlık-yayıncılık anlayışı gün geçtikçe değişse de günümüzde yayınevlerinin prestijlerini hale devam ettirdiği, teknolojik ve kültürel anlamda değişimlere ayak uydurarak yeni medya platformlarıyla ortak bir çalışma yürüttüğü, okur ve yazarlar için de basılı olana karşı ilginin sürdüğü ortaya çıkartılmıştır. Bu bağlamda Türkiye’de Wattpad’den çeşitli yayınevleri tarafından yayınlanan 361 adet kitap genel hatlarıyla olmak üzere, kitapyurdu.com üzerinden en çok satılanların arasından amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 5 basılı kitap ise ayrıntılı olmak şartıyla incelenmiştir. İncelenen Wattpad kitaplarında okur kitlesine uygun olmayan dil kullanımı ve davranışlar, birbirine benzer konular kaleme alındığı tespit edilmiştir. Son bölümde ise kitap yayıncılığının dönüşüm sürecinde etkili olan okur kitlesi ve farklılaşan okuma kültürü açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bölümde ayrıca kitap okumanın ülkemizde henüz istenen seviyeye ulaşmadığı anlaşılmıştır. Aynı zamanda okuma alışkanlığı değişiyor olsa da kitabın hala basılı olarak okunmak istendiği ancak Z kuşağı olarak isimlendirilen kuşağın ekrana ve görsele yatkınlığı nedeniyle ilerleyen süreçte bu durumun değişime uğrayacağı, yeni okuma kültür ve alışkanlığının ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Sonuç itibarıyla, Türkiye’de kitap yayıncılığı ve Wattpad konusunda literatürdeki çalışmaların yetersizliği nedeniyle yapılan bu tez çalışması, kitap yayıncılığı alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

“BOOK PUBLISHING IN TURKEY AND PUBLISHED WATTPAD BOOKS”In this study, an attempt has been made to reveal the perception of changes in book publishing alongside technological developments by analyzing the published books from Wattpad and Wattpad, which is a recent and popular social literacy platform, in company with the transformation of literacy culture and book publishing in Turkey from the beginning of printing houses until today.Within the frame of this purpose, in the first part of this thesis, the historical development of book publishing in Turkey was discussed. This history was started with Müteferrika printing house which is regarded as one of the first publishers in Turkey, and book publishing was explained together with stage of it from 1729 to until today (2018) in the chronological frame. In this part, it was found that book publishing started with printing houses and then it attained a modern-day perception of book publishing after the Tanzimat reform era. It got through some specific breaking points in the historical process and it became completely different when large corporations also went into publishing. In the second part of it, the production style and process of published, digital and self-published books were detected. In the third part, the aim was to clarify the relationship of publishing houses to Wattpad, published Wattpad books, the self-publishing platform of Wattpad and digital culture, which came to exist with the cultural and technological change, that together with the transformation of narrative and authorship. Thus, even though perception of authorship-publishing is changing day by day, it was revealed that both authors and readers are still interested in printed material, and publishing houses associate themselves with new media platforms by keeping up with technological and cultural changes and currently are able to sustain their own prestige. In this context, 361 books, which were published from Wattpad by various publishing houses in Turkey, were analyzed in general terms and also five printed books, which were selected using non-probabilistic sampling from among the top-selling Wattpad books on kitapyurdu.com, were elaborated. It was determined to be written almost the same subjects with one another and to be used improper behaviours and linguistic performance for especially teenage readers into these analyzed Wattpad books. In the last part, it was tried to explain differentiating reading culture and readers who are effective on transformation process of book publishing. Also in this part, it was understood that reading book habit in Turkey hasn’t been good enough. At the same time, readers still want to read printed books even while reading habits are changing. However, it is predicted that a new reading culture and habit could emerge and that the situation could suffer a change in the upcoming days because the new generation - called Generation Z - is inclined to screens and visuality. Consequently, this thesis was written for lack of work about book publishing in Turkey and Wattpad in literature and aims to contribute to the area of book publishing.
Keywords: Book Reading; Digital Publishing; Dijital Yayıncılık; Kişisel Yayıncılık; Kitap Okuma Book Publishing in Turkey; Publishers and publishing; Publishing Houses; Self-publishing; Social Media; Sosyal Medya; Turkey; Türkiye; Türkiye’de Kitap Yayıncılığı; Wattpad; Yayın evleri ve yayıncılık; Yayınevleri