Hadisat Gazetesi (1918- 1919) - Kocabaş, Ebru (My University, 2019)
Hadisat 20 Ekim 1918 tarihinde mesul müdür Ahmet yönetiminde Süleyman Nazif ve Cenap Şehabettin’in başyazarlığında yayın hayatına başladı. Hükümetlerin sansür politikası, ekonomik sıkıntılar ve kâğıt bulmakta zorluk çekilmesi sebebi ile 18 Aralık 1918- 5 Şubat 1919 tarihleri arasında 49 gün yayına ara verdi. Süleyman Nazif’in 9 Şubat 1919 tarihinde gazetenin 63 numaralı nüshasında Franchet D’ Esperey’in İstanbul’a gelişi nedeni ile kaleme aldığı “Kara Bir Gün “ isimli makalesinin ardından 10 Şubat- 26 Şubat 1919 arasında on altı günlük bir kapatma cezası aldı. 23 Haziran 1919’da 174. sayısında yayın hayatına son verene kadar birkaç günlük kapatma cezalarına maruz kaldı.Abonelik yoluyla belirli ücretler karşılığında Anadolu’ya ve dış ülkelere gönderilmiştir. Gazetenin köşe yazılarında ve Halil Nihat (Boztepe)’ın şiirlerinde dönemi ve kişileri eleştiren bir dil kullanmıştır. Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti’nin basın sözcülüğünü üstlenmiş, Doğu illerinde Ermeni nüfusa karşı Türklerin çoğunlukta bulunduğunu kanıtlamaya çalıştı. İzmir’in işgalinin ardından Anadolu’nun Türklüğünü ön plana çıkaran yayınlar yaptı. 23 Haziran 1919 tarihinden itibaren 174. Nüshasından başka bir nüsha bulunmadığı için yayın hayatına son verdiği düşünülmektedir.Hadisat Gazetesi, Mondros Mütarekesi, Basın, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti.

Hadisat started its publishing life in theadminstration of responsible manager Ahmet and in theedit or ship of Süleyman Nazif and Cenap Şahabettin in 20nd October 1918. It suspendedits publishing life throughout 49 days between 18th December 1918 and 5th February 1919 because of censorship policy of government, economic problems and difficulty in finding paper. It took a sixteen day closure penalty between 10th February to 26th February because of an articleentitled “Kara Bir Gün” (A Black Day) by Süleyman Nazif that was written in consequence of Franchet D’ Espereyin issue number 63 on 6th February 1919. It was subjected to several closure penalties until it put an and to its publication life at 174th issue at 20th June 1919.It was Anatolia and foreign countries via paid subscription. A language that was criticizing the period and the people was used in cornerposts and poems Halil Nihat (Boztepe). It took on presss pokesmanship of The Society of Eastern Provinces National Defenceand Justice. It tried toprove the majority of Turkish population against Armenian population. It made some publications that high lights the Turkishness of Anatolia after the occupation of İzmir. It was thought that it put an endits publication life because nofurther issues found after 174th dated 20th June 1919.Hadisat Newspaper, Mondros Treaty, Press, I.WorldWar, OttomanEmpire.
Keywords: Ermeni TehciriMondros MütarekesiBasın- Yayın Armenian DeportationMondros ArmisticePress And Publication; Hadisat Gazetesi (1918- 1919); History; Tarih