Coğrafya eğitiminde ortaöğretim öğrencilerinin bölge kavramını anlama düzeylerı̇ ve kavram yanılgıları - İlhan, Ezgi (My University, 2019)
Coğrafyanın temel kavramlardan biri de bölgedir. Coğrafya açısından bölge; Bir kentin ya da toprak parçasının, bilinçli bir belgeleme yöneltisinin sonucunda, işleyim, tarım, konut, yönetim, tecim vb. fonksiyonları için, düzen dizaynında ayrılmış alanlardan her biridir. Coğrafya öğretmenlerinin esas sorumluluklarından biri mekânı ve mekânsal ilişkileri tanımlamak ve mekâna ilişkin unsurlar üzerinde yorum yaparak mekânsal çözümlemeler gerçekleştirmektir. Bölge veya mekânsal çözümlemeler çoğu coğrafi çalışmada temel konuları meydana getirmektedir. Bu açıdan coğrafya öteki disiplinlere göre farklılık göstermektedir. Coğrafya öğretmenleri, ortaöğretim sürecinde öğrencilerin bilişsel açıdan bölge kavramını algılama şeklini ve yanılgı durumları varsa bu durumun analizini yaparak en doğru biçimde öğretilmesini sağlamalıdırlar.Bu çalışmada; Coğrafya eğitiminde ortaöğretim öğrencilerinin bölge kavramını anlama düzeylerı̇ ve kavram yanılgıları araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; Bölge kavramının coğrafi bölgeleri çağrıştırdığı, Bölgeleri sınıflandırmanın mümkün olduğu, Bölgeleri türlerine ayırmak için farklı ölçütler ve amaçlara ihtiyaç olduğu, Şekilsel bölge denilince dağ, ova, göl gibi kavramların akla geldiği, Doğal şekilsel bölgelerde doğal oluşumlar akla geldiği, Hidrografik bölgelerde su kavramının ön plana çıktığı, Toprak bölgeleri denilince deniz bölgeleri dışında olan bölgelerin akla geldiği, Bitki bölgeleri denilince bitkilerin yaşayabildiği bölgeler akla geldiği, Doğal afet bölgeleri denilince kuraklığın söz konusu olmadığı, Beşeri şekilsel bölgelerde milletlerin ayrı ayrı sınıflandırıldığı, Hammadde üretim bölgelerinde avcılık diye bir tür olmadığı, Kültür bölgeleri denilince tiyatro, sinema ve kütüphanelerin olduğu yerlerin anlaşıldığı, Siyasi, askerî ve ekonomik iş birliği bölgelerinin sabit yerler olduğu, cevapları verilmiştir.

One of the basic concepts of geography is the region. In geographical terms, the region is each of the areas of a city or a piece of land divided with the aim of intentional documenting according to a designed plan based on industry, agriculture, housing, management or commerce. One of the main responsibilities of the geography teachers is to define the space and spatial relations and to make spatial analysis by interpreting the elements related to the space. Regional or spatial analysis is the basic subject of most geographical studies. In this respect, geography varies according to other disciplines. Geography teachers should ensure that students are taught in the most accurate way by analyzing the situation in the process of secondary education in the sense that they perceive the concept of cognition and misconception in the secondary education process.In this study; The level of comprehension and misconceptions of secondary school students in geography education were investigated.According to the results; it has been determined that the concept of the region evokes the geographical regions, that the regions are possible to classify, that the Different criteria and objectives are needed to differentiate regions, When it is called as tedir formal region, concepts such as mountain, plain and lake come to mind, Natural formations come to mind when natural shape regions are mentioned, that The concept of water comes to the fore in the hydrographic regions, When the so-called soil regions, the regions except the marine regions come to mind, When plant regions are mentioned, the regions where plants can live are considered, that natural disasters are not subject to drought, that nations are classified separately in human formal areas, that there is no type of hunting in the raw material production areas, When it comes to cultural regions, it is understood that there are theater, cinema and libraries. That political, military and economic cooperation zones are fixed places.
Keywords: bölge; Coğrafya; concept; Geography; Junior high school students; kavram; kavram yanılgısı; Middle school education; misconception; Ortaokul eğitimi; Ortaokul öğrencileri; Öğrenim ve öğretim; region; Study and teaching