Doğum Sonu Kliniklerinde Çalışan Ebe ve Hemşireler Kanıta Dayalı Uygulamaların Neresinde? - (:unkn) unknown (My University, 2017)
AMAÇ: Bu araştırma, "doğum sonu kliniklerinde çalışan ebe ve hemşirelerin kanıta dayalı uygulamaların" neresinde yer aldığını ve katılımcıların kanıta dayalı uygulamalara yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir.YÖNTEM: Araştırmanın örneklemini, İstanbul Anadolu yakasında hizmet veren iki farklı kadın ve çocuk hastalıkları eğitim ve araştırma hastanesinin doğum sonu kliniklerinde çalışan 53 ebe, 48 hemşire olmak üzere toplam 101 ebe ve hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri tanıtıcı özellikleri ve katılımcıların doğum sonu kanıta dayalı uygulamalara yönelik görüşlerini içeren anket formu ile elde edilmiştir. Veriler SPSS programı ile t testi ve ANOVA testi ile değerlendirilmiştir.BULGULAR: Araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin yaş ortalaması 28,67±5,86 ve meslekte çalışma yılı ortalaması 8,96±6,47 yıldır. Katılımcıların %52,5'i ebe olup, %66,3'ünün lisans ve üzeri eğitim düzeyinde olduğu saptanmıştır. Kanıta dayalı uygulamayı, katılımcıların %66,3'ünün eldeki en iyi bilimsel kanıtları mesleki uygulamalarında kullanma olarak tanımladıkları, %97 oranında kanıta dayalı uygulamaların gerekli olduğunu ifade ettikleri görülmüştür. Katılımcıların doğum sonu anne ve bebek bakım ve tedavisine yönelik standart uygulamaları gerekli görme puan ortalaması 90,74±8,77, kanıta dayalı uygulamaları çalışma yaşamlarında kullanma puan ortalaması 41,77±6,12 olarak belirlenmiştir. Doğum sonu kanıta dayalı uygulamaları kullanma açısından eğitim düzeyi yüksek olan ve bilimsel yayınları takip eden katılımcıların diğerlerine göre puanlarının daha yüksek olduğu saptanmış ve aralarındaki ilişki anlamlı bulunmuştur (p<0,05). SONUÇ: Araştırmada ebe ve hemşirelerin doğum sonu uygulamalarda kanıta dayalı uygulamaları gerekli gördükleri ve uygulamalarında kanıtları orta düzeyde kullandıkları belirlenirken, kullanımlarının artması için motive edilme ve sürekli eğitim gereksinimlerinin olduğu saptanmıştır.

AIM: This descriptive study aimed to determine where postpartum clinic midwives and nurses stand on the subject of evidencebased practice and to identify their opinions on evidence-based practice.METHOD: The sample included a total of 101 midwives and nurses (53 midwives, 48 nurses) who worked at the postpartum clinics of two Women's and Children Disease Training and Research hospitals located at the Anatolian side of Istanbul. Data were collected using a questionnaire developed by the researchers in order to investigate descriptive features and opinions on evidencebased practice in postpartum care. Data were analyzed using the SPSS, t-test and ANOVA.RESULTS: Mean age of the study participants was 28.67±5.86 and mean duration in the profession was 8.96±6.47 years. Among the participants, 52.5% were midwives, and 66.3% of them had a Bachelor's Degree or higher. It was found that 66.3% of the participants defined evidence-based practice as the use of the best scietific evidence available and 97% stated that evidencebased practices are necessary. Mean score of finding standard practices of mother and infant care and treatment necessary was 90.74±8.77, mean score of implementing evidence-based practices in their working life was 41.77±6.12. In terms of implementing evidence-based practice in postpartum care, participants who had higher levels of education and who followed scientific publications had significantly higher scores (p<0.05). CONCLUSION: It was determined that midwives and nurses found evidence-based practice necessary in postpartum care and implemented evidence-based practice at medium levels. In order to increase such implementations nurses and midwives should be motivated, and they should receive continuing vocational training.
Where Can We Find Postpartum Clinic Midwives and Nurses in the Context of Evidence Based Practice?
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Temel Sağlık Hizmetleri; Halk ve Çevre Sağlığı; Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Aile Çalışmaları; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik; Psikoloji