Bebeğin aldığı anne sütü miktarının değerlendirilmesi için bir araç: imdat - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Amaç: Süt yetersizliği dünyada kadınların çoğu tarafından emzirmeyi erken sonlandırmanın en önemli nedenlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Çalışma bebeğin aldığı anne sütü miktarını değerlendirebilecek bir araç geliştirmek amacıyla prospektif olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2002 ve Mayıs 2004 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir devlet hastanesinin kadın doğum servisinde doğum yapan ve doğum sonu 2 saatlik süre içinde bebeğini emzirmeye başlamayan toplam 110 anne ve bebeği, araştırma grubuna alınmıştır. Anneler doğumdan 2, 4 ve 6 ay sonra telefonla aranarak izlenmiştir. Veriler, bilgisayarda SPSS for Windows, 11.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Bebeklerin İMDAT puan ortalamaları 6 ay boyunca incelendiğinde aylık ortalamaların yaklaşık 9 puan olduğu ve bebeklerin yeterli miktarda anne sütü aldıkları belirlenmiştir. Sonuç: İMDAT bebeğin aldığı anne sütü miktarını değerlendirmek için 6 ay boyunca kullanılabilir.

Objective: Insufficient maternal milk supply is one of the most common reasons mentioned by women throughout the world for early discontinuation of breastfeeding. This study was plannedprospectively in order to develop a tool for assessing how much maternal milk is taken by the baby. Material and Method: The scope of this study covers 110 mothers and their babies who were born in the maternity department of a state hospital in Istanbul between September 2002 and May 2004 and weren 't suckled by their mothers in two hours after birth. These mothers were controlled with an interview over the phone in 2nd, 4th and 6th months after the labor. The data gathered constructed the input for IMDAT method and results are analyzed with SPSS for Windows, 11.0 program. Result: IMDAT points average approximately 9 points for 6 months, which suggests that maternal milk intake was sufficient for the group of babies studied. Conclusion: IMDAT can be used as a tool for assessing whether the maternal milk intake was sufficient or not for the 6 months period following birth.
Imdat: a tool for assessing the level of maternal milk intake
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Temel Sağlık Hizmetleri; Aile Çalışmaları; Kadın Araştırmaları