Popüler Kültür ve Kültür Endüstrisi Bağlamında ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’ Program Formatına Yönelik Eleştirel Bir Analiz - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Uzağı yakına getirmeyi sağlayan televizyon; çağımızın en önemli kitle iletişim araçlarıarasında yer almaktadır. Gerek görsel, gerekse de işitsel boyutu nedeniyle, her yaştanher kesimden izleyiciye hitap edecek içerikleri bünyesinde barındırmaktadır. Televizyonaracılığıyla farklı kültürler, ideolojiler, bakış açıları, yaşam tarzları sunulmakta; busayede toplumsal dönüşüm meydana gelmektedir.Sosyolojik ve psikolojik etkileri de bulunan televizyonun geniş bir program yelpazesibulunmaktadır. İnternet teknolojisinin gelişim göstermesiyle birlikte etkileşimli bir yapıyadönüşen televizyon bu sayede popülaritesini arttırarak devam ettirmiş, farklı programformatları ortaya çıkmıştır. Özellikle Türkiye’de ithal formatlı televizyon programlarısayısını her geçen gün artmaktadır. Nitekim bu programlar aynı zamanda popülerkültüre hizmet etmekte ve toplumsal yozlaşmaya adeta zemin hazırlamaktadır. Buprogramlardan en dikkat çekici olan “Yetenek Sizsiniz Türkiye” adlı yarışmadır. 2009yılından itibaren Türkiye’de izlenme rekorları kıran bu yarışma programının orijinaliise “Got Talent” ismiyle birçok ülkede yayınlanmaktadır. Her yaştan her kesimdenizleyicinin beğenisini ve dikkatini çeken Yetenek Sizsiniz Türkiye isimli yarışmadakültürün metalaştığı ve kapitalist unsurların sunulduğu görülmektedir. Hedonizm veempati kavramlarının had safhaya ulaştığı programda jüri üyeleri de kendine özgütarzları nedeniyle izleyicilerin dikkatini çekmektedir. Bu çalışmada Yetenek SizsinizTürkiye isimli yarışma programı popüler kültür ve kültür endüstrisi kavramları eşliğindederinlemesine irdelenecek, yarışmanın toplumsal değerler açısından taşıdığı önemeleştirel bir perspektife ele alınacaktır.

Television, bringing distance to near, is among the most important mass media of our time. Thanks to its both visual and auditory dimensions, it contains a content that will appeal to audiences from all ages and walks of life. Through television; different cultures, ideologies, perspectives, lifestyles are presented; so, the social transformation happens. The television, which has also sociological and psychological infuences, has a wide range of programs. With the development of Internet technology, television has turned into an interactive structure and continued to increase its popularity by this means and different program formats have emerged. In particular, the number of imported-format television programs in Turkey continues to increase every day. As a matter of fact, these programs serve the popular culture at the same time and pave the way for social corruption. The most remarkable of these programs is the contest named “Yetenek Sizsiniz Türkiye (Turkey’s Got Talent).” The original of this competition program, which has been breaking rating records since 2009 in Turkey, has been published in many countries with the name “Got Talent”. In the competition named “Yetenek Sizsiniz Türkiye”, attracting the admiration and interest of audiences of all ages and walks of life, it is seen that the culture is commodifed and capitalist elements are presented. Juries have also been drawing attention in the program, in which the concepts of hedonism and empathy are at the highest level. In this study, the competition program named Yetenek Sizsiniz Türkiye will be examined in depth in the presence of concepts of popular culture and the culture industry. Also, the importance of competition in terms of social values will be fltered from a critical perspective.
A Critical Analysis for The Program Format ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’ (Turkey’s Got Talent) In The Context of Popular Culture and Culture Industry
Keywords: İletişim; Film, Radyo, Televizyon