Sosyal medya ve algoritmalar - DİLMEN, NECMİ EMEL; TOKGÖZ ŞAHOĞLU, CEMİLE (Kriter Yayınevi, 2022)
Dünyada algoritmaları ve büyük teknoloji şirketlerini ellerinde tutan azınlıklar, kendini çoğunluk sanan sıradan kullanıcıların ekonomik, politik ve kültürel yönelimlerini doğrudan etkileyebilir mi? Cevapla ilgili kafanızda soru işaretleri varsa bu kitap size göre olabilir.Algoritma kelimesinin kökleri her ne kadar 9. Yüzyıla kadar uzansa da sosyal medyanın hayatımızın her alanına nüfuz etmesiyle çok fazla duyulan bir kavram olmaya başladı. Bilişim, telekomünikasyon, sağlık, eğitim gibi birçok farklı alanda kendisine yer bulan yapay zeka teknolojileri, günümüzün en güçlü dinamiklerinden biri olan sosyal medya da aktif olarak kullanılıyor. Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya platformları, işlevselliklerini artırmak ve kullanıcılarına daha \"iyi\" bir deneyim sunmak ve tabii ki özünde karlılıklarını artırmak için yapay zeka teknolojisi ile çalışan algoritmalar kullanıyor. Bu çalışmada, sosyal medya kullanıcıları olarak farklı alanlarda ne gibi algoritmik manipülasyonlara maruz kaldığımızı, yapay zekanın hayatımızı bir çok alanda kolaylaştıracağı tezine karşı dikkat edilmesi gereken bazı noktalara vurgu yapılmaya çalışılıyor. Diğer yandan günlük hayatımızın vazgeçilmezi algoritmaların gazetecilik mesleğine ve pratiklerine nasıl bir katkı sunduğu ve dikkat edilmesi gereken noktalar işleniyor. Türkiye’nin genç bilim insanı adaylarından sosyal medya ve algoritmalara farklı yaklaşımları bu kitapta bulabilirsiniz.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kitle İletişimi ve Araçları; Medya ve İletişim Sistemleri; Social Sciences and Humanities; Mass Communications and Mass Media; Media 6 Communication Systems; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; İletişim; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Communication; Social Sciences & Humanities