Kahramanmaraş’ta meydana gelen ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümler - (:unkn) unknown (My University, 2011)
AMAÇ: Türkiye’de her yıl yaklaşık 3000 kişi ateşli silah yaralanması sonucunda yaşamını yitirmektedir. Çalışmada Kahramanmaraş İli’nde 1992-2002 yılları arasında meydana gelen ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olgularındaki bölgesel niteliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEMLER: Kahramanmaraş’ta bu dönemde meydana gelen toplam 249 ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olgusunun ölü muayene ve otopsi tutanakları retrospektif olarak incelendi. Olgular; cinsiyet, yaş, olayın orijini, kullanılan silahın cinsi, giriş deliği lokalizasyonu, atış mesafesi ve terörist aktiviteler yönünden değerlendirildi. İstatistiksel analiz SPSS (Statistical Package for Social Sciences)10.0 programı kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm oranı 4.58/100,000 bulundu. Bu ölüm oranının terörizmin arttığı dönemde yükseldiği saptandı. Olguların %67.5’i cinayet, %18.9’u intihar şeklinde gerçekleşmişti. İntihar olgularının %46.9 oranında kadınlarda ve en çok 11-20 yaş grubunda (%53.2) görüldüğü saptandı. Kaza orijnli olguların en sık 0-10 yaşları arasında (%52.9) ve en çok tüfek ile gerçekleştiği (%47) görüldü. SONUÇ: Terörizmin ve bölgesel farklılıkların ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olgularında artışa ve olguların yaş grubu, olayın orijini ve kullanılan silahlar arasında da farlıklıklara yol açabildiği görülmektedir. Ateşli silah kullanımına karşı caydırıcı yasaların yürürlüğe konulması ve ateşli silahların neden olduğu hasarlar konusunda halka yönelik etkili eğitim programlarının uygulanması, ateşli silahların neden olduğu ölüm olgularının azaltılması için gerekli önlemlerdendir.

OBJECTIVE: Approximately three thousand people lose their lives every year due to firearms in Turkey. This study aims to evaluate the regional properties of the death cases due to firearm injuries that took place in Kahramanmaraş between 1992 and 2002. METHODS: Total 249 death cases’ due to firearm injuries that took place in Kahramanmaraş in this period, corpse examination and autopsy records were investigated retrospectively. Cases were evaluated according to the sex, age, manner of death, type of firearm, entrance wound location, range of fire terrorism acts. Statistical analysis was carried out by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) version 10.0. RESULTS: The firearm-mortality rate is calculated to be 4.58/100,000. The mortality rate showed an increase when terrorism was at peak. It was identified that 67.5% and 18.9% of the deaths were caused by homicide and suicide, respectively. Of all cases, the rate of woman suicide is 46.9% and primarily seen at ages 11-20 years (53.2%). The majority of accidents (52.9%) took place at ages 0-10 years and mainly used rifles (47%). CONCLUSION: It was determined that terrorism and regional differences caused an increase in firearm fatalities and that the age group and manner of the deaths as well as the weapons used varied. Deterrent laws against the use of firearm must be put into effect and education increasing awareness of the damage caused by weapons must be provided.
Firearm fatalities in Kahramanmaraş
Keywords: Adli Tıp