Son dönem kâdiri tarîkatı şeyhlerinden Hacı Hâfız Mustafa Uzgur (Özgür) hocaefendinin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri - Uzgur, Mustafa (My University, 2019)
Hicri VI. yüzyıldan günümüze kadar geçen sürede köklü bir geçmişe sahip olan tarîkatların, İslâmî kimliklerinin canlı tutulabilmesi ve dini ortak değerler hususunda toplumların yönlendirilmesi açısından oldukça büyük bir öneme sahip olduğu son derece açıktır. Kâdirî tarîkatının Hâlisiyye koluna müntesib olan günümüz meşâyıhlarından Hacı Hâfız Mustafa Uzgur (Özgür) hocaefendi de(1938-2014) bu İslâmî mirâsın önde gelen âlim, hâfız ve mutasavvıflarından biridir. Kars ilinde dünyaya gelen Mustafa Efendi, çocukluk dönemlerinde hâfız olmuş aynı zamanda köyünde kurulan medrese sayesinde dîni ilim ve tahsillerini tamamlamıştır. Aldığı eğitimler sonucunda muhtelif camilerde hocalık ve vâizlik görevlerinde bulunarak, 76 senelik hayatının büyük bir kısmını geçirdiği İstanbul’da vefât etmiştir. Bu çalışmada Mustafa Efendi’nin yazılı kaynaklarda sınırlı ölçüde tutulan hayat hikâyesi genişletilmeye çalışılmış, tasavvuf hakkında bizlere bıraktığı dört eserinin muhteviyâtı hakkında araştırmacıların bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Herhangi bir tasnife tabi tutmadığı sohbet kitapları muhtelif tasavvuf eserleri kapsamında belirli başlıklar altında ele alınarak tasnif edilmiştir. Bu doğrultuda Kâdirî tarîkatı, Hâlisiyye kolu ve Mustafa Efendi’nin şeyhi olan Mustafa Hayri Baba Malatyavî hazretleri hakkında genel çaplı bilgilendirmeler yapılmıştır. Bağlı olduğu tarîkat hakkında usûl, adâb ve erkân bilgileri verilerek bu kapsamda elde edilen belgeler, araştırmanın sonunda EKLER başlığı altında sunulmuştur.

From hijri VI. century until today cults have profounded history, it is clear that they have a highly important role on keeping cults islamic identities alive and guiding societis about religious common value. Nowadays Sheikh Hadji Hafis Mustafa Uzgur (Özgür) (1938-2014) who is related to Kadiri Cults Halisiyye branch, he was one of the islamic heritages foremost wise, hafis and sufi. He was born in Kars, in his childhood he became hafis with completing religious Science and assigns, early in his life he was on duty in several mosques as mastership and İslam preacher. In his 76 years of life he lived mostly in İstanbul and passed away in İstanbul. In this work it has been tried to extend Mustafa Uzgur’s life story which is kept on a limited scale in written resources, and aimed at informing the researchers about the content of his four written book. Religious conversation books of his, which He did not subjected to any clasifications, were clasified under various titles within the scope of various Sufism work. Accordingly, wide information is given about Kadiri Cult, Halisiyye branch and Mustafa Hayri Baba Malatyavi his nibs who was the Sheikh of Hadji Mustafa Uzgur. About the cults methods, rules and conventions informations are given and within this context obtained documents are added at the end of this research under EKLER title.
Keywords: Hâlisiyye; Hâlisiyye Mustafa Uzgur (Özgür); Islamic sects; İslam mezhepleri; Kâdirî Tarikatı; Kâdirî Tariqat; Kadirilik; Mustafa Uzgur (Özgür); Qadiriyya