Çift metal merkezli fosfor 1,1-ditiyolat Cd(II) komplekslerinin sentez ve yapılarının aydınlatılması - SAĞLAM, ERTUĞRUL GAZİ (My University, 2023)
Bu çalışmada, 2,4-bis-(3-metoksitolil)-1,3-ditiya-2,4-difosfetan 2,4-disülfür ([((CH3)C6H3(OCH3)-P(S)S)2]) bileşiği yeniden sentezlendi. Bu bileşiğin alkollerle reaksiyonundan literatürde bilinen iki ditiyofosfonik asiti ([HS2P(R’)(ORn)], HLn; R’=(CH3)C6H3(OCH3); R1= Etil-, L1, R2= 2-propil-, L2) sentezlendi. Ham ditiyofosfonik asitler kuru amonyak gazıyla ligandlarına ([NH4][S2P(R’)(ORn)]) dönüştürüldü. Etil alkol ortamında bu ligandların kadmiyum tuzlarıyla reaksiyonlarından çift çekirdekli yeni ditiyofosfonato Cd(II) kompleksleri sentezlendi ([Cd(μ-Ln)2(Ln)2]). Komplekslerin yapıları; elementel analizi, kütle spektrometresi (ESI), FT-IR, Raman, NMR (1H, 13C, 31P) spektroskopisiyle aydınlatıldı.

In this study, 2,4-bis(3-methoxytolyl)-1,3-dithia-2,4-diphosphetane-2,4-disulfide which is formulated as [((CH3)C6H3(OCH3)-P(S)S)2] compound was resynthesized. From this, two dithiophosphonic acids which were previously known were synthesized from the reaction of this compound with alcohols ([HS2P(R’)(ORn)], HLn; R’=(CH3)C6H3(OCH3); R1= Ethyl-, L1; R2= 2-propyl-, L2). These acids were converted to corresponding ammonium salts, ([NH4][Ln]). The ammonium salts were further reacted with CdCl2.H2O to prepare dinuclear three new dithiophosphonato cadmium(II) complexes, ([Cd(μ-Ln)2(Ln)2]) in ethanol medium. Structures of the complexes were characterized by elemental analysis, mass spectrometry (ESI), FT-IR, Raman, NMR (1H, 13C, 31P) spectroscopy.
Synthesis and structural characterization of homo dinuclear phosphorus 1,1-dithiolate cd(ii) complexes
Keywords: Kimya; İnorganik Kimya; İnorganik Halkalı Bileşikler; Koordinasyon Kimyası; Yeni Ligandlar; Temel Bilimler; Chemistry; Inorganic Chemistry; Inorganic Ring Compounds; Coordination Chemistry; Novel Ligands; Natural Sciences; Temel Bilimler (SCI); Doğa Bilimleri Genel; ÇOK DİSİPLİNLİ BİLİMLER; KİMYA, İNORGANİK VE NÜKLEER; Natural Sciences (SCI); NATURAL SCIENCES, GENERAL; CHEMISTRY; MULTIDISCIPLINARY SCIENCES; CHEMISTRY, INORGANIC & NUCLEAR; İnorganik kimya; Kimya (çeşitli); Genel Kimya; Multidisipliner; Fizik Bilimleri; Chemistry (miscellaneous); General Chemistry; Multidisciplinary; Physical Sciences; Fosfor 1; 1-Ditiyolatlar; Ditiyadifosfetanlar; Ditiyofosfonik Asit; Cd(II) Ditiyofosfonato Kompleksleri; Phosphorus 1; 1-Dithiolates; Dithiadiphosphetanes; Dithiophosphonic Acid; Cd(II)Dithiophosphonato Complexes