Atnalı böbrekte supi̇n perkütan nefroli̇totomi̇ - SARAÇOĞLU, SERTAÇ; TOPBAŞ, FEVZİ BATUHAN; ŞENER, TARIK EMRE; TANIDIR, YILÖREN (My University, 2022)
Atnalı böbrek sık karşılaşılan bir füzyon anomalisidir. Üreter girişlerinin süperolateral yerleşimli olması sebebiyle toplayıcı sistem drenajı normal böbreklere kıyasla daha zordur ve bu durum kliniğe üriner staz, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve tekrarlara böbrek taşı oluşumu ile yansır. Avrupa Üroloji Kılavuzlarına uygun olarak atnalı böbreklerde karşılaşılan >2cm taşlar için Perkütan Nefrolitotomi (PNL) taşsızlık oranları yüksek ve komplikasyon oranları düşük olan uygun bir seçenektir. Bu video-bildiride atnalı böbreğinde 25 mm’ye ulaşan taşı olan bir hastaya uygulanan supin mini-PNL ameliyatının tekniğini paylaşmayı amaçladık. Hasta: Hasta, B.K., ek hastalığı olmayan bir erkek hastadır. Hastanın 2017 tarihinden itibaren tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve taş düşürme öyküsü mevcuttur. Şiddetli sol yan ağrısı olması üzerine çekilen kontrastsız tüm batın tomografisinde atnalı böbrek anomalisi, sol böbrekte 25 x 14 x 16 mm renal pelvis taşı (Hounsfield maks 1275, ort 899) ve sağ böbrekte 4 x 4 mm & 3 x 2 mm alt kaliks taşları saptanmıştır. Hastanın sol böbrek taşına yönelik sol supin mini-PNL planlanarak hasta operasyon sonunda taşsız olacak şekilde operasyon komplikasyonsuz olarak tamamlanmıştır. Sonuç: Atnalı böbrekte supin perkütan nefrolitotomi güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Anahtar Kelimeler : Kidney, Horseshoe Kidney, Nephrolithotomy, Percutaneous
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nefroloji; Cerrahi; Nephrology; Surgery; Kidney; Horseshoe Kidney; Nephrolithotomy; Percutaneous