Sanal organizasyon çalışanlarının yetkinlikleri üzerine bir araştırma - Seçilmiş, Emrah (My University, 2010)
Sanal Organizasyon, Yetkinlik ÖZET SANAL ORGANİZASYON ÇALIŞANLARININ YETKİNLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Teknolojinin son yıllarda süratle gelişmesi ve özellikle internetin yaygın kullanımı sonucu artık geleneksel organizasyonlar yerini sanal organizasyonlara bırakmaya başlamıştır. Temel yetkinliklerini kullanarak rekabet avantajı yaratması, maliyetleri düşürmesi ve müşteri beklentilerini hızlı bir şekilde karşılması sanal organizasyonların tercih edilmesindeki en önemli sebepler olmuştur. Sanal organizasyonların olumsuz yanlarına baktığımızda ise güven ve kontrol sorunlarına rastlanmıştır. İşletmeler çalışan seçerken, fark yaratacak beceriler geliştirebilen ve bu becerilerini davranışa dönüştürebilecek kişileri seçmek zorundadır. Bu sebeple işe alım süreçlerinde ve mevcut çalışanların eğitiminde yetkinliklere önem verilmektedir. Bu çalışmada sanal organizasyon çalışanlarının hangi yetkinliklere, ne derece önem verdikleri araştırılmıştır. Araştırılan yirmi yetkinlik arasından dokuz tanesinde istatistiki anlamda pozitif doğrusal ilişkiye rastlanmıştır. Bahsi geçen bu yetkinlikleri sanal organizasyon çalışanları içselleştirdikleri görülmüştir. Yöneticiler ve çalışanlar, özellikle temel yetkinliklerini geliştirmeli ve eğitimlere yatırım yapmalıdır. rtual Organization, Competency

COMPETENCIES OF VIRTUAL ORGANIZATION EMPLOYEES AND A RESEARCH Recent technological advancements, especially the overwhelming usage of the internet, have caused traditional organizations to be replaced with virtual organizations. Creating competition advantage using core competencies, reducing costs, and meeting customers’ expectations faster, are the main reasons behind the common preference of virtual organizations. On the other hand, the disadvantages of virtual organizations are problems with trust and control. During the hiring process, companies are forced to pick out employees that are capable of advancing difference making skills and are also capable of reflecting such skills upon their behavior. Consequently, competencies are placed importance during hiring and training processes. Which competencies virtual organization employees’ put importance on, and on what degree, are researched in this study. Amongst the twenty competencies that are researched, nine of them were found to have statistically positive linear relationship. Furthermore, it is also found that such competencies were internalized by virtual organization employees. Managers and employees should advance their core competencies and they should invest on training.
Keywords: Sanal Organizasyon; Yetkinlik