Eğitimde cinsiyet eşitliğine yönelik uluslararası dergilerde yayınlanan makalelerin incelemesi : bir meta-sentez çalışması - Doğanay, Elif (My University, 2025)
Bu araştırmanın temel amacı uluslararası ve karşılaştırmalı eğitim alanında yayın çıkaran SSCI indeksindeki etki alanı geniş olan dergilerde yayınlanmış ‘Cinsiyet Eşitliği’ ana başlığı altında ‘Eğitimde Cinsiyet Eşitliği’ konusunda son on yılda yayınlanmış çalışmaları meta-sentez yöntemiyle incelemektir. Çalışmada Prizma Bildirimi kullanılarak WEB of Science veri tabanında ‘Gender’, ‘Education’, ‘Equality’ ve ‘Inequality’ anahtar kelimeleri ile taratılan ve etki faktörü yüksek olan dergilerde yayınlanmış eğitimde cinsiyet eşitliği üzerine yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Araştırmada, veri analizi için içerik analizi türlerinden biri olan ve ana konu alanlarını, boyutları ve bu boyut ile alanlar içerisindeki özel alt alanları ortaya çıkarmak adına temalar oluşturma sürecini kapsayan tematik sentez yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında son yıllarda eğitimde cinsiyet eşitliği konulu yapılan çalışmaların sayısının arttığı, uluslararası literatürde etki faktörü yüksek otuz derginin ve ondan fazla yayıncı kurumun eğitimde cinsiyet eşitliği konulu çalışmalara yer verdiği, bu çalışmaların araştırmacılarının büyük bir kısmının kadın olduğu, yapılan çalışmaların çoğunda nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni kullanıldığı sonucuna ulaşıldığı ifade edilebilir. Ayrıca, incelenen araştırmalarda çalışma grubu olarak genellikle öğrenciler ile çalışıldığı ve yayınlanan çalışmaların çoğunun yalnızca bireysel değil, kurumsal ve yapısal cinsiyet eşitsizliklerini de ele aldığı ve eğitim politikalarının dönüştürülmesine katkı sunmayı amaçladığı belirlenmiştir. Bu araştırma, eğitimde cinsiyet eşitliği alanındaki güncel eğilimleri bütüncül bir bakışla ele alarak gelecekte yapılacak akademik çalışmalara ışık tutarak özgün bir kaynak niteliği taşımaktadır. Gelecekteki çalışmalarda dahil etme ve hariç tutma kriterleri değiştirilip genişletilerek daha geniş veri kümeleriyle özellikle farklı coğrafi bölgeleri ve sosyo-kültürel bağlamları kapsayan karşılaştırmalı analizler yapılabilir.

The primary aim of this research is to conduct a meta-synthesis of studies published over the last decade under the main heading of Gender Equality and specifically focusing on Gender Equality in Education in high-impact journals indexed in SSCI and recognized in the field of international and comparative education. In this study, the PRISMA Statement was utilized, and relevant studies were identified through the Web of Science database using the Gender, Education, Equality, and Inequality. The selected studies were published in high-impact journals and directly addressed issues related to gender equality in educational contexts. For data analysis, thematic synthesis was employed—one of the qualitative content analysis methods—which involves identifying key subject areas, dimensions, and specific sub-areas within those dimensions to develop overarching themes. The findings indicate that, in recent years, the number of studies focusing on gender equality in education has increased significantly. Thirty high-impact academic journals and over ten publishing institutions have included such studies in their scope. It was observed that the majority of these studies were conducted by female researchers and that most employed qualitative research methods, particularly case study designs. Additionally, it was found that students were the most frequently studied participant group, and that the research did not only address individual-level issues but also examined structural and institutional gender inequalities, aiming to contribute to the transformation of educational policies. This study offers a comprehensive overview of current trends in the field of gender equality in education and serves as a valuable and original reference point for future academic studies. In future research, inclusion and exclusion criteria may be revised and expanded to enable meta-syntheses based on broader datasets, allowing for more extensive comparative analyses across different geographic regions and socio-cultural contexts.
The examination of gender equality in education articles published in international journals : a meta synthesis study
Keywords: Cinsiyet ayırımı, Eğitimde; Comparative Education; Eğitimde Cinsiyet Eşitliği; Karşılaştırmalı Eğitim; Meta-sentez Gender Equality in Education; Meta-synthesis; Sex discrimination in education; Turkey; Türkiye