Türk basınında 27 mayıs ihtilali (1960-1961 yılları) - Kaya, Elif (My University, 2008)
Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ülke ekonomisinin bozulduğu, siyasal rejim ve mevcut siyasal düzene karşı ideolojik şiddet ve terör gruplarının ve eylemlerinin arttığı dönemlerde ordu siyasete müdahale etmiştir. Türkiye’de ordunun siyasete ilk müdahalesi 27 Mayıs 1960 İhtilali ile gerçekleşmiştir. Ordunun ihtilali meşrulaştırma çabaları basına da yansımış ve ihtilal ile ilgili yazılan bütün haberler bu yönde yapılmıştır. Dönemin haberleri incelendiğinde, basın organlarının Demokrat Parti’yi acımasızca yerdiği görülmektedir. Bazı tarihçilere göre, Yassıada davalarının sürdüğü ve henüz karara bağlanmadığı bir süreçte bu tarz haberlerin yapılmış olması kararların olumsuz yönde verilmesinde etkili olmuştur. Bu düşünceden hareketle, 27 Mayıs İhtilâli ile ilgili bilgi verilirken 27 Mayıs İhtilalinin basına yansıması da tezde ele alınmıştır. Dönemin gazeteleri incelenmiş ve ihtilalin basındaki genel görüntüsü ortaya konmuştur. Basında İhtilal ve sonrasındaki olaylar hakkında ilerleyen yıllarda da olumlu ve olumsuz eleştiriler yapılmıştır. Çalışmada bu eleştirilere de yer verilmiştir.

Especially in the under-developed and developing countries, when the economics of the country has bankrupted, ideological violence, terrorist groups and their activism against politics have increased, military coup has occured. In Turkey the first military coup broke out on 27th of the May, 1960. Approval policy of the military regime also affected the media and all the media coverage about those days was formed by that oppressive policy of the military regime in return. When the news were analyzed, it is clear that the media harshly criticized the Demokrat Parti. Some historians suggest that media’s negative depiction during the trial period of Yassıada affected the decisions of the court on the bad side. Moving upon that, as we are focusing on the information about the military coup on May 27th, we have also given data about the depiction of the military regime on the media. The newspapers of those days have been analyzed and the blurred representation of the military coup on the media has been described. On the media, there have been ongoing criticisms on negative and positive aspects of the military coup and its following days. In this study we are also interested in this.
Keywords: Basın_Türkiye; İhtilaller; Tarih_Basın