Pliometrik egzersizlerde uygulanabilecek yarı otonom yardımcı dış iskelet tasarımı uygulaması - Şuataman, Kadir (My University, 2019)
Pliometrik antrenman esnasında vücudun ihtiyaçlarının belirlenerek, bu ihtiyaçlara yönelik vücuda dışarıdan giydirilerek eklemlere uygun, hızlı giyilebilir bir yarı otonom dış iskeletin tasarımını oluşturan parametreler incelenmiştir. Amaç: Pliometrik egzersizler esnasında hareketin verimliliğini değerlendirmek için antrenöre geri bildirim vererek kontrolünü sağlaması amaçlanmıştır. ANT-BOT (Antrenör Robot) isimli üretilen dış iskelet sistemi antropometrik değişkenliğe ve sensör füzyonu ile, amortizasyon süresinin doğru ölçümü için gerekli parametrelerin, tasarım kriterlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Sistem mekanik bir tasarıma sahip aynı zamanda elektrik motoru ile eklemlere düşen yük miktarını, kuvvete duyarlı direnç ile yer reaksiyon kuvvetini, ivme ve-jiroskop sensörü ile kinematik verileri ölçebilmektedir. Böylece sistem kinematik tasarıma sahip ölçüm mekanizması haline gelmiştir.Bulgular: İki sistem arasında eş zamanlı ölçüm yapısı hedeflenmiştir. Biyomekanik olarak ters dinamik analiz ve ter dinamik ile eşleştirilmiştir. Sonuçlar: Tasarım kriterlerinin belirlenmesindeki yaklaşımlardaki farklılıklara değinilmiş ve sistemin prototipi gerçekleştirilmiştir.

During pliometric training, the needs of the body were determined and the parameters that form the design of a fast-wearing semi-autonomous exoskeleton suitable for the joints were examined.Aim: In order to evaluate the efficiency of movement during pliometric exercises, it is aimed to provide feedback to the trainer and provide control. ANT-BOT (Coach Robot) is designed to determine the necessary parameters and design criteria for accurate measurement of amortization time with anthropometric variability and sensor fusion.Material and Method: The system has a mechanical design and can also measure the amount of load falling to the joints with the electric motor, force-sensitive resistance and ground reaction force, kinematic data with acceleration and gyroscope sensor. Thus, the system has become a measuring mechanism with kinematic design.Results: Simultaneous measurement structure between two systems is aimed. Biomechanically paired with inverse dynamic analysis and sweat dynamics.Conclusion: Differences in approaches in determining design criteria were mentioned and the prototype of the system was realized.
Keywords: #dış iskelet #pliometrik antrenman #sensör füzyonu #biyomekanik #exoskeleton #plyometric training #sensor fusion #biomechanic; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching