Plastik hammadde ithalatı ve dış açık üzerindeki etkisi - Gözaçan, Kumsal (My University, 2023)
Günlük hayatta kullandığımız birçok ürün plastik malzeme içermektedir. Plastik doğrudan tüketim malzemesi olmasının yanında imalat sanayiinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Ambalaj, elektrik ve elektronik, yapı ,ulaşım, inşaat ve sağlık gibi daha birçok sıralanabilecek alanlarda kullanılmaktadır. Fakat üretimin bu denli yoğun olmasına rağmen hammadde ve üretim makinelerinde ithalata bağımlılık oldukça yüksektir. Dolayısıyla plastik sektörü Türkiye’de ithalata bağımlı bir sektördür. Diğer taraftan ise plastik mamullerin kullanıldığı otomotiv, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerin ihracatçı sektörler olmasından kaynaklı olarak dış ticarete katkısı pozitiftir. Sektördeki dışa bağımlılığı azaltmak ve ileri teknoloji üretimi teşvik etmek amacıyla yeniliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle de Ar-Ge ve petrokimya yatırımları üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. İmalat sektöründe en önemli maaliyet kalemi hammaddedir. Petrokimya ürünü olması nedeniyle plastik hammadde fiyatları , petrol fiyatlarından önemli ölçüde etkilenmektedir. Plastik ürünlerin üretici fiyatlarındaki gelişim genel olarak petrol ve hammadde maliyetlerine paraleldir.

There are lots of products which we use in daily life contain plastic products. In addition to being a direct consumption material, plastic is also frequently used in the manufacturing industry. It is used in many fields such as packaging, electricity and electronic, construction,transportation, health etc. But although the production is so intense, dependence on imports of raw materials and production machinery is quite high. Therefore, the plastic industry is an import-dependent industry in Turkey. On the other hand, because of the export sectors such as automative,goods,textile where plastic products are used in their contribution to foreign trade is positive. Innovations are needed in order to reduce foreign dependency in the sector and to encourage advanced technology production. For this reason, studies are carried out on R&D and petrochemical investments. Raw materials are the most important costs in the production sector. Plastic raw materials prices affect from oil prices because they are petrochemical product. The development in the producer prices of plastic products is generally parallel to the cost of oil and raw materials.
Imports of raw materials and its impact on the external deficit
Keywords: Dış Açık Plastic; External Deficit; Hammadde; Hammaddeler; Plastics industry and trade; Plastik; Plastik endüstrisi ve ticareti; Raw Material; Raw materials