Okul yöneticilerinin karar erteleme eğilimleri : bir olgubilim çalışması - Tan, Hatice Esra (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin karar vermeyi erteleme eğilimlerinin keşfedilmesidir. Araştırma, nitel yöntemlerden olgubilim (phenomelogy) ile desenlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş 2022-2023 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan 15 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veriler görüşme yoluyla toplanmış, katılımcıların demografik bilgilerini içeren “Kişisel Bilgi Formu” ve görüşme sorularının yer aldığı “Okul Yöneticisi Görüşme Formu” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizi Nvivo14 yapılmış, birinci döngü kodlamada açık kodlama ve betimsel kodlamaya, ikinci döngü kodlamada ise odak kodlamaya başvurulmuştur. Okul yöneticilerinin karar verdiği konuların başında eğitim-öğretim programları, öğretmenler, öğrenciler, fiziksel ortamların yönetimi konularının olduğu bulunmuştur. Okul yöneticilerinin en çok karar erteleme eğilimlerinin maddi kaynakların yönetimi, öğrenci akademik durum ve davranışları, okul işleyişi ve insan kaynağı yönetimi konularında olduğu görülmüştür. Bazı yöneticilerin öğrencilerin akademik düzeyleri ve davranışları konularında ve kriz anlarında karar ertelemekten kaçındıkları sonucuna varılmıştır. Karar verme süreci içerisinde okul yöneticilerinin karar erteleme eğilimlerinin en çok bilgi toplanması adımında gerçekleştiği bulunmuştur. Okul yöneticilerinin karar erteleme sebepleri karar sürecinde hangi adımda karar ertelendiği incelenerek detaylandırılmıştır. Okul yöneticileri amaç belirleme adımında kendi bilişsel ve duygusal süreçleri dolayısıyla, kontrolünde olmayan sebepler dolayısıyla ve iş önceliklendirme nedeniyle karar erteleyebilmektedir. Bilgi toplama ve seçenek belirleme adımlarında en doğru sonuca ulaşmak, karardan emin olmak gibi sebeplerle; karar verme ve uygulama adımlarında ise değişiklikleri zamana yayma ve karara katılımın sağlanması gibi sebeplerle okul yöneticilerinin karar erteleyebildikleri ortaya çıkmıştır. Karar ertelemeye yönelik farkındalık yaratmak üzere eğitim sağlanması politika yapıcı ve uygulayıcılar için, çalışmanın farklı araştırma desenleriyle bulgularının test edilerek geliştirilmesi ve okul yöneticilerinin demografik farklılıklarının göz önünde bulundurulduğu çalışmaların yapılması ise araştırmacılar için en temel öneriler olarak özetlenebilir.

The purpose of this research is to explore the tendency of school administrators to delay decision making. The research is designed with phenomelogy, one of the qualitative methods. The study group of the research consists of 15 school administrators who have been selected by the purposeful sampling method and working in the 2022-2023 academic year. The data is collected through interviews, and the data collection tools are the Personal Information Form containing the demographic information of the participants and the School Administrator Interview Form containing the interview questions. The data was analysed on Nvivo14 program, through open coding and descriptive coding in the first cycle coding, and focus coding in the second cycle coding. It has been found that the main subjects that school administrators decide on are education-training programs, teachers, students, and management of physical environments. The tendency of school administrators to procrastinate is found most to be in the areas of management of financial resources, the academic status and behaviours of the students, school operation and human resource management. It has been concluded that some administrators avoid delaying decisions about students' academic levels and behaviours and in times of crisis. During the decision-making process, it has been found that the decision-postponing tendencies of school administrators are mostly realized in the step of gathering information. The reasons for decisional procrastination of school administrators are detailed by examining which step in the decision process the decision is postponed. School administrators may delay their decision due to their own cognitive and emotional processes, reasons beyond their control, and job prioritization in the goal setting step. For reasons such as reaching the most accurate result in the steps of gathering information and choosing options, being sure of the decision; In the decision-making and implementation steps, it has been revealed that school administrators can delay decisions for reasons such as spreading the changes over time and ensuring participation in the decision. Providing training to raise awareness about procrastination can be summarized as the most basic recommendations for policy makers and practitioners, developing the study by testing the findings with different research designs, and conducting studies that consider the demographic differences of school administrators.
Decisional procrastination tendencies of school administrators : a phenomelogy study
Keywords: Decision making; decisional procrastination; Erteleme; Karar verme; Karar vermeyi erteleme; Okul yöneticileri; Okul yöneticilerinin karar vermeyi erteleme eğilimleri; Okul yönetimi ve örgütü; Procrastination; School administrators; School administrators' tendency to delay decision making; School management and organization