Uluslararası finansal raporlama standardı III kapsamında işletme birleşmeleri ve muhasebeleştirilmesi - Yüksel, Onur (My University, 2008)
ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI III KAPSAMINDA İŞLETME BİRLEŞMELERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu İşletme Birleşmeleri isimli 3 numaralı Uluslararası Finansal Raporlama Standardı’nı Uluslararası Muhasebe Standardı 22’nin yerine yayınlamıştır. Söz konusu standarda göre; Tüm işletme birleşmeleri satınalma yöntemine göre muhasebeleştirilecektir, birleşme sırasında oluşan şerefiye senede en az bir kere değer düşüklüğü testine tabi tutulacaktır, birleşme sırasında edinilen özkaynakların makul değerinin iktisap maliyetini aşan kısmı gelir olarak kayıtlara alınacaktır, maddi olmayan duran varlıklar ve şarta bağlı yükümlülükler makul değerleri ile mali tablolara alınacaktır. Bu çalışma ile, Uluslararası Finansal Raporlama Standardı 3 kapsamında işletme birleşmeleri incelenmiş ve örnekler verilerek, mevcut uygulama farkları bertaraf edilmeye çalışılmış ve Tekdüzen Hesap Planı’na dahil edilmek üzere Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na uygun yeni hesap önerileri getirilmiştir.

BUSINESS COMBINATION AND IT’S RECORDING WITHIN INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARD III International Accounting Standards Board, has issued International Financial Reporting Standard 3 which is named as Business Combination, instead of International Accounting Standard 22. According to IFRS 3; All business combinations should be accounted with acquisition method, goodwill should be tested for impairment at least annually, the fair value of net assets acquired exceeding cost of acquisition should be recognized as profit, intangible assets and contingent liabilities acquired in a business combination should be recognized at fair value at acquisition date. With this study, International Financial Reporting Standard 3 within business combination is examined, existing practical differences are tried to be solved with given samples and some new accounts are suggested in accordance with IFRS 3 to be included in Turkish Uniform Chart of Accounts.
Keywords: Muhasebe; Şirket Birleşmeleri; Uluslararası Finansal Raporlama Standardı