Yeminli mali müşavirlerin sunduğu tam tasdik hizmeti kapsamında vergi denetimindeki gelişmelerin değerlendirilmesi - Köker, Zeynep Ceren (My University, 2009)
Türk vergi sistemine 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanun’u ile önemli yenilikler getirilmiştir. Bu kanunla birlikte gelişimci bir muhasebe sistemi oluşturulmuş ve vergi denetiminde tasdik kurumu kabul edilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı yeminli mali müşavirlerin verdiği tam tasdik hizmeti kapsamında vergi denetimindeki gelişmelerin değerlendirilmesidir. Tam tasdik hizmeti yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin ilgili bölümleri ile mali tabloların ve bildirimlerin uygun kısımlarının imzalanması, mühürlenmesi ve tasdik raporunun düzenlenmesidir. Tam tasdik hizmetinin vergi denetimine katkılarını değerlendirdiğimizde; sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge düzenlenmesi önemli ölçüde azaltılmış, vergi kayıp ve kaçağı önlenmesine yardımcı olmuş, matrah ve beyan doğruluğu sağlanmış ve mükelleflerde vergi bilgi ve bilinci artırılmıştır. Mükellef işletmelerde hesap düzenin iyi kurulması, iyi işlemesi, denetlenmesi, mali tabloların özellikle bilançoların, gelir gider, zarar hesabının, vergi beyannamelerinin doğru, tam ve güvenilir olmasını sağlamıştır. Bu sayede üçüncü kişilere gerçekçi ve doğru bilgiler sunulmaya başlanmış, Maliye Bakanlığı’da bu bilgilerden yararlanarak ekonomik ve mali sorunlara gerçek teşhis koyma imkanı elde etmiş ve yeminli mali müşavirler tarafından tasdik edilen beyanlar Maliye Bakanlığı’nın işlerini kolaylaştırmıştır.

Turkish Law No 3568 has had major contributions to Turkish tax system. This law has opened new ways for major developments in the accounting and tax systems. Purpose of this thesis is to assess the developments in tax auditing in the context of tax certification provided by sworned certified public accountants. Tax certification is signing and stamping the relevant sections of corporate and income tax declarations and preparing certification report. When we assess the tax certification’s contributions to tax audit, we see that it has significantly reduced the false or misleading content of related documentations, has helped prevention of tax losses and tax fraud, has provided more accuracy in determining base value of taxation and so in tax declarations, and also increased tax awareness of tax payers. In addition, tax certification has provided good, well functioning, audited accounting systems resulting in more accuracy and reliability of balance sheet, income expenditure account and tax declaration. Besides, users of financial statements has had access to more accurate and reliable financial information, Ministery of Finance could diagnose economic and financial problems with this financial information correctly and certificated tax declerations have also helped the reduced the workload of Ministory of Finance.
Keywords: Muhasebe; Vergi Denetimi