Sosyal Bilgiler Öğretimi Bağlamında İlkokul Öğrencilerinin Doğaya Yönelik Algılarının Metaforlar_x000D_ Yoluyla İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
İlkokul düzeyinde doğa eğitimi bir ders olarak yer almamaktadır. Ancak doğa eğitimi ile ilgili konular Hayat Bilgisi,Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri derslerinin ünite ve öğrenme alanlarına serpiştirilmiştir. Öğrencilerin doğa ile ilgilisorunlara duyarlılık göstermesi ve doğa sevgisi kazanması Sosyal Bilgiler öğretiminin vatandaşlık becerileri vedeğerleri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan öğrencilerin doğaya ilişkin algılarının belirlenerek öğretimsürecinde bunlardan yararlanılması önemli görülmüştür. Bundan dolayı araştırmada ilkokul öğrencilerinin doğayailişkin sahip oldukları algıların metaforlar aracılığı ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırmadesenlerinden olgu bilim deseni ve örneklem seçiminde ölçüt örneklem tekniği kullanılmıştır. Buna göre 2018-2019 eğitim öğretim yılında ilkokul 4. sınıfta öğrenim gören 151 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırmada veritoplama aracı olarak öğrencilere “doğa......... gibidir. Çünkü..........” ifadesinin yer aldığı form dağıtılarak onlarındoğaya ilişkin algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Öğrenciler tarafından doldurulan formlar toplanmış ve elde edilenverilerin analizinde içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ilkokul öğrencileri“doğa” kavramı ile ilgili 54 geçerli metafor üretmiştir. Bu metaforlar özellikleri bakımında 12 kavramsal kategorialtında toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular öğrencilerin doğaya yönelik algılarının belirlenmesindemetaforların oldukça işlevsel özelliklerinin olduğunu ve Sosyal Bilgiler öğretimi açısından önemli verilersağladığını ortaya koymaktadır.

In the level of primary school, nature teaching is not ranking as a lesson. However, topics that are related to_x000D_ nature teaching are divided into the units and learning domains of Life Sciences, Social Studies and Science_x000D_ Education. The students’ showing awereness to the problems of nature and acquiring love of nature are among_x000D_ citizenship skills and values of Social Studies teaching. In respect to this, it has been seen that it is important to_x000D_ determine the perceptions of students about nature and benefit from them in teaching process. For this reason,_x000D_ in this research it was aimed to investigate the perceptions of primary school students about nature via_x000D_ metaphors. Criterian sampling method and phenemenology that are sorts of qualitative research were used in_x000D_ this research. According to this, 151 students enrolled in the 4th grade of primary school in 2018-2019 academic_x000D_ year participated to the study. As a means of collecting data in research, a form including expression of “the_x000D_ nature is a/an like…. Because…” was used and the perceptions of students about nature were tried to be_x000D_ determined. The forms filled by the students were collected and the data obtained was analyzed with the help_x000D_ of content analysis technique. According to research findings, primary school students produced 54 valid_x000D_ metaphors about the concept of “nature”. These metaphors were classified under 12 categories with regard to_x000D_ their characteristics. The findings of research reveal that metaphors have very functional features in determining_x000D_ students' perceptions of nature and provide important data for the teaching of Social Studies.
Investigation of Primary School Student’s Perceptions of Nature By Means of Metaphors in the Context of Social Studies Teaching