Farklı dozlardaki titanyum dioksit (tio2) nanopartikülünün galleria mellonella (l.) (lepıdoptera: pyralıdae)’nın biyolojisine ve enzim sistemine etkisi - Zorlu, Tolga (My University, 2016)
FARKLI DOZLARDAKİ TİTANYUM DİOKSİT (TiO2) NANOPARTİKÜLÜNÜN Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE)’NIN BİYOLOJİSİNE VE ENZİM SİSTEMİNE ETKİSİ Son yıllarda, pek çok alanda kullanılan ve ticari ürüne eklenen titanyum dioksit nanopartikülü (TiO2 NP)’nün yan etkileri hakkındaki çalışmalar önem kazanmıştır. Çalışmamızda, ikinci larval evreden itibaren, değişik dozlarda (100, 500, 1000, 3000 ve 5000 ppm) TiO2 NP içeren besinle beslenen Galleria mellonella’nın gelişme fizyolojisi ve hemolenf toplam protein miktarı, antioksidan enzim (SOD, CAT ve GST) aktiviteleri ve hemolenf MDA seviyesi araştırılmıştır. TiO2 NP’e mazuriyete bağlı olarak, doz gruplarında kontrol grubuna göre, larval ve pupal gelişme süresinin, pup ve ergin ağırlıklarının, erkek ömür uzunluğunun ve erginde morfolojik anormallik yüzdesinin arttığı bulunmuştur. MDA seviyesinin 100, 500 ve 1000 ppm dozlarda, toplam protein miktarının ise sadece 1000 ppm dozda artış gösterdiği belirlenmiştir. SOD, CAT ve GST aktiviteleri dozlara bağlı olarak değişiklik göstermiştir.

EFFECTS OF DIFFERENT DOSES OF TITANIUM DIOXIDE (TiO2) NANOPARTICLE ON BIOLOGY AND ENZYME SYSTEM OF Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) In recent years, the researches on the adverse effects of titanium dioxide nanoparticle (TiO2 NP) which is used in many different areas and incorporated in the composition of various commercial products have begun to gain importance. In our study, developmental physiology and biochemical parameters such as total protein amount, the activities of antioxidant enzymes (SOD, CAT and GST) and the level of MDA in the hemolymph of Galleria mellonella fed with the diets containing different concentrations (100, 500, 1000, 3000 and 5000 ppm) of TiO2 NP from the 2nd larval stage have been investigated. We found out that, as a result of TiO2 NP exposure, the larval and pupal development duration, weights of pupae and adults, the longevity of adult male and the morphological abnormalities of adults were showing an increase in dose groups compared to the control group. The level of MDA was showing an increase at 100, 500 and 1000 ppm while total protein amount increased only at 1000 ppm. As to SOD, CAT and GST activities, changes were identified depending on the doses. Mayıs, 2016 Tolga ZORLU
Keywords: Biyoloji