Pediatri Uzmanı ve Asistanlarının Astım Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Hakkındaki _x000D_ Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Astım, öksürük, hışıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi gibi tekrarlayıcı solunum semptomları ile seyreden çocukluk çağının en sık rastlanan akut ve kronik enflamatuar solunum yolu hastalığıdır.Genel pediatri uzmanlığında çocukluk çağı astımı ve tedavisi konusunda yeterli bilgi düzeyi etkin kontrol için gereklidir. Bu çalışmada, pediatristlerin çocukluk çağı astımında kullanılan ilaçlar konusunda bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereçler ve Yöntem: Çalışmamıza 200 çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı veya asistan hekimi katıldı. Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar ilgili toplam 40 soruluk anket hekimlere uygulandı.Bulgular: Uzman hekimlerin ve hekimlik süresi 5 yıldan fazla olanların anket sorularına verdikleri doğru cevap sayıları, asistan hekimlerin ve hekimlik süresi 5 yıldan daha az olanların verdikleri doğru cevap sayısından anlamlı olarak daha yüksekti (p: 0.001). Cinsiyetin teste doğru cevap verme açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görüldü (p: 0,881).Sonuç: Astım kılavuzları ve pratik yaklaşımda bir kısım farklılıklar olsa da çocuk hekimlerinin çoğu yaklaşımları kılavuzlara uygunluk göstermektedir. Hekimlik süresi ve uzman veya asistan olmak anlamlı olarak fark yaratmışken, cinsiyetin anlamlı farklılık yaratmadığı görülmüştür. Ancak astımlı çocuklara daha etkin ve standartize tedavi verilebilmesi için mezuniyet sonrası düzenli aralıklarla eğitimin gerekli olduğu düşünülmektedir

Objective: Asthma is the most common acute and chronic inf?lammatory airway disease of childhood with recurrent respi?ratory symptoms such as shortness of breath, wheezing, chest _x000D_ tightness and cough. Adequate knowledge about childhood ast?hma and treatment in general pediatric expertise is essential for _x000D_ effective control of the disease. The aim of this study was to _x000D_ evaluate the knowledge and practices of pediatricians on drugs _x000D_ used in childhood asthma._x000D_ Material and Methods: 200 children health and disease speci?alists or assistant physicians participated in our study. A total _x000D_ of 40 questions about the drugs used in the treatment of asthma _x000D_ were applied to physicians._x000D_ _x000D_ Results: The number of correct answers given to the test by _x000D_ the specialists and the physicians more than 5 years was sig?nificantly higher than the number of correct answers given by _x000D_ the asistant physicians and the physicians with less than 5 years _x000D_ (p: 0.001). Gender showed no significant difference in terms of _x000D_ responding to the test (p: 0,881)._x000D_ Conclusion: Although there are some differences in asthma gu?idelines and practical approach, most of the pediatricians comp?ly with the guidelines. The duration of the job and being an _x000D_ expert or assistant make a significant difference, gender showed _x000D_ no significant difference in terms of responding to the test. It is _x000D_ believed that education is necessary at regular intervals after _x000D_ graduation in order to provide more effective and standardized _x000D_ treatment for children with asthma.
To Evaluate the Level of Knowledge of the Pediatricians About the Drugs Used in the Treatment of Asthma