Ailede ihmal ve istismar - ŞİŞMAN, FATMA NEVİN; KOLAÇ, NURCAN; GÜR, KAMER (Akademisyen Tıp Kitapevi, 2015)
Aile içindeki bireylerin birbirleriyle etkileşimini düzenleyen kurallar, aile sistemini oluşturmaktadır.Bu sistem, sağlığı koruma ve geliştirme davranışlarının etkilemektedir.Bu kitap 2010 yilında Hemşirelik Yönetmeliğindeki hemşirelik hizmet kapsamı; hemşirenin görev, yetki vesorumlulukları ve 2011 yılındaki Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; çalışılan birim / servis /ünite / alanlara göre hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları içeriği; birey, aile ve toplumsal yaklaşımlar esas alınarak hazırlanmıştır.Aile sağlığındaki olumlu göstergeler, toplumun sağlığındaki pozitif gelişmeleri yansıtmaktadır.Sağlığı koruma ve geliştirmede atılacak güçlü adımlar için bireyi aile kavramından ayırmamak gerekmektedir.Hasta veya sağlama yönelik bakım veya tedavide, birey ailesi ile birlikte değerlendirdiğinde girişimin etkinliğinin arttığını biliyoruz.Ülkemizin oluşturduğu sağlık politikalarının geleştirilmesinde de topllum temellli yaklaşım esas alınmaktadır.Bu bağlamda 21. Yüzyılda ailelerin sadece bir “ziyaretçi” olmadığı; bakım ve tedaviyi çok yakından etkilediği görüşü ile kitabımızın çerçevesini; aileyi etkileyecek farklı konu başlıkları ile en gerekli ve ilgi çeken konular çerçevesinde oluşturmaya çalıştık.