Reklam ajanslarında takım çalışması: Takım etkinliğine yönelik alan araştırması - Bahadırlı, Leyla Serah (My University, 2010)
REKLAM AJANSLARINDA TAKIM ÇALIŞMASI: TAKIM ETKİNLİĞİNE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI ÖZET Merkezini verimlilik ve etkinlik kavramlarının oluşturduğu işletmeler, bireysel çalışma yöntemlerinin günümüz rekabet ortamında yeterince verimli olmadığını fark etmeye başlamışlardır. Bu nedenle, örgütler varlıklarını verimli bir şekilde sürdürebilmek için yeni yapılanmalarını artık takımlar üzerine inşa etmeyi tercih etmektedir. Takım yaklaşımı, daha yüksek verimlilik sağlamakla birlikte, kaynak maliyetini düşürerek, motivasyonu arttırarak ve personeli işletmeye daha bağlı hale getirerek, işletmenin etkinliğine ve verimliliğine oldukça olumlu katkılarda bulunmaktadır. Proje niteliği taşıyacak biçimde birden fazla beceri gerektiren ve benzersiz olma özelliğini içinde barındıran işlerden biri olan reklam kampanya yaratım sürecinde, alanında uzman insanlar, doğru bir liderlik anlayışı çerçevesinde yönetilerek, net olarak tanımlanmış ortak bir amaç doğrultusunda takım çalışmasını gerçekleştirmektedirler. Bu bakış açısıyla reklam ajanslarındaki takım yaklaşımının kullanımı ve takım etkinliği üzerine gerçekleştirilen araştırmayı kapsayan tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, takım ve takım çalışmasının kuramsal analizi yapılmıştır. Reklam ajanslarında yönetim ve takım çalışması başlığı altında ele alınan ikinci bölümde ise, reklam ajanslarında yönetim ve iş süreçleri takım çalışması ve takım etkinliğini belirleyen faktörler ışığında incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise araştırmanın metodolojisi ile anket çalışmasına ilişkin istatistiksel veriler, analizler ve yorumlara yer verilmiştir. Takım çalışması, reklam ajansları, takım etkinliği TEAMWORK IN ADVERTISING AGENCIES: A STUDY ON TEAM EFFECTIVENESS

The teams have become integral and essential components in organizations for different businesses, companies, and agencies around the world. There are more businesses and industries that implement team based approach than ever before. There are many reasons for this recent development. The organizations believe that working in teams provide advantages to people in order to be better equipped to manage stress, to adapt, to make better decisions in work processes and to be more motivated and productive than working individually. Therefore as the other organizations the advertising agencies mostly prefer to create advertising campaigns within cross-functional teams. This study focuses on the team effectiveness on advertising agencies. The first part of the dissertation is devoted to the theoretical frame of the team and teamwork concepts. The second part analyses the maganament at the advertising agencies and business processes of creating an advertising campaign in the frame of team work and team effectiveness factors. In the third and the last part the methodology of the study, the statistical data related to the questionnaire and the results of the study are presented. Teamwork, advertising agencies, team effectiveness.
Keywords: Reklam; Takım Çalışması