Beyin göçüne ilişkin yayınların VOSviewer ile bibliyometrik analizi - BAŞ, HALİM (My University, 2023)
Özet: Beyin göçü, nedenleri ve sonuçları itibariyle küreselleşen dünyanın somut bir olgusudur. Ekonomik gelişmişlik, altyapı, politik öncelikler, stratejik vizyon, niteliklerin karşılanma oranı ve sosyal hayat kalitesi gibi birçok husus beyin göçünü şekillendiren doğrudan ve dolaylı faktörlerdir. Dünyadaki ekonomik, politik, sosyal ve kültürel faktörler doğrultusunda dönemsel olarak beyin göçü yoğunlukları farklılaşabilmektedir. Bu durum, akademik çalışmaların alanlarını genişletmekte ve farklı disiplinleri birbirine yaklaştırmaktadır. Bu çalışmada amaç, beyin göçü kavramını ele alan makalelerin araştırma kapsamını detaylı bir şekilde analiz etmektir. Bu çerçevede, çalışma beyin göçü konusundaki güncel konuların ne olduğunu ortaya koyan önemli bir kaynak konumundadır. Dahası bu çalışma ile, göç olgusunun birçok yönüyle VOSviewer aracılığıyla analiz edilmesine ilave olarak beyin göçü literatürünün de aynı araçla analiz edilerek bu yönde katkı sunulması amaçlanmıştır. Web of Science Core Collection veri tabanında, beyin göçü kavramına ilişkin olarak yıl itibariyle 100 ve üzeri yayının bulunduğu 2008-2022 arasında yayınlanan İngilizce dilindeki çalışmaların VOSviewer 1.6.18 yazılım programı aracılığıyla bibliyometrik analizi yapılmıştır. Çalışmada analiz birimi olarak yalnızca araştırma makaleleri incelenmiştir. Yıl ve yayın türü kısıtlarına ek olarak, Web of Science kategorisine göre en az 50 çalışmanın yayınlandığı ilk 16 kategori dikkate alınmıştır. Elde edilen 1383 yayın sınıflandırılmış ve incelenmiştir. İnceleme sonucunda en fazla çalışmanın yapıldığı ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD), en fazla çalışmanın ve atıfın alındığı yıl 2021 yılı, en çok geçen anahtar kelime beyin göçü (brain drain) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca en fazla atıf alan ülke yine ABD’dir. En fazla yayın yapan ve atıf alan yazar ise Frederic Docquier’dir.

Abstract: Brain drain is a concrete phenomenon of the globalizing world regarding its causes and consequences. Many aspects, such as economic development, infrastructure, political priorities, strategic vision, qualification rate, and quality of social life, are direct and indirect factors that shape brain drain intentions. In line with the world's economic, political, social, and cultural factors, brain drain densities may vary periodically. This situation expands the fields of academic studies and brings different disciplines closer together. This study aims to analyze the research scope and orientation of the articles dealing with brain drain. For this reason, the study is an important source that reveals current brain drain issues. In the Web of Science Core Collection database, a bibliometric analysis of the English-language studies published between 2008 and 2022 on the concept of brain drain, which had 100 or more publications per year, was performed using the Vosviewer 1.6.18 software program. In the study, only research articles were examined as the unit of analysis. In addition to the year and publication type restrictions, the first 16 categories in which at least 50 studies were published according to the Web of Science category were considered. The 1383 publications obtained were classified and examined. As a result of the review, the country with the most studies was the USA, the year with the most studies and citations was 2021, and the most common keyword was brain drain. In addition, the country with the highest number of citations is the USA. The most published and cited author is Frederic Docquier.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Beyin göçü; Bibliyometrik analiz; VOSviewer; Brain drain; Bibliometric analysis