Yönetim fonksiyonları açısından özel güvenlik hizmetlerinin örgütlenmesi ve Türkiye’den uygulama örnekleri - Bozkurt, A. Vahap (My University, 1999)
Varoluştan bugüne İnsanoğlunun en önemli güdülerinden bir tanesi de kendisini ve içinde bulunduğu ortamı tehlikelere karşı korumak olmuştur. İnsanlar güvenliklerinin sağlanması karşılığında devlet denilen olguya hak ve özgürlüklerinden feragat ederek sorumluluklar yüklemişlerdir. Devletin kavramının oluşumu ve bir kurum olarak kurulmasının altında bu düşünce yatmaktadır. Bunun içindir ki güvenlik konusu yüzyıllardan bugüne devletin en temel fonksiyonları arasında sayılmıştır. 21. yüzyıla yaklaşırken artık insanlık, teknolojideki baş döndürücü hıza rağmen birçok sorunla karşı karşıyadır. Genel anlamıyla dünyada sanayi toplumundan uzay çağına geçiş süreci yaşanırken sanayileşme ve kentleşmenin getirdiği sorunlar içinden çıkılamayacak bir hal almıştır. Suçların çeşitlileri ve suçların nitelikleri hızla değişmiş ve devletin bu suçlarla mücadele etmesi zorlaşmıştır. İleride açıklanacak nedenlerden ötürü devletin görevlerinin ve fonksiyonlarının artması sonucu devletin yapısı hantallaşmıştır. Devletin fonksiyonlarındaki artış temel görevi kabul edilen kamu düzeninin ve güvenliğinin sağlanması konusunda birtakım zaafların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, dünyada ve Türkiye'de güvenlik denilen olgunun nedenlerine, gelişimine ve sorunlarına bilimsel bir bakış getirmektir. Bu çalışmalar yapılırken olayın tarihsel ve sosyolojik boyutlarını incelenip nedensellik bağı bulunmaya çalışılacaktır. Bu tez çalışmasında ayrıca teorik olarak anlatılan, Türkiye'deki güvenlik hizmetlerinin sorunları ve özel güvenliğe yönelik uygulamaların geçerliliğini test etmeye yönelik bir araştırma yer alırken; daha önceki bölümlerde ifade edilen güvenlik hizmetlerinin sorunları ve özel güvenliğe yönelik uygulamaların, Türkiye'deki özel güvenlik şirketlerinde kesinlikle görüldüğü düşüncesinden hareketle anlatılan bu sorunların ve uygulamaların Türkiye'deki özel güvenlik şirketlerinde gerçekten de görülüp görülmediğini belirleme amacını taşımaktadır. Bu araştırma sonucunda elde edilen netice, teorik olarak verilen bilgilerin doğruluğunu kanıtlarken, hipotezimizi de doğrulamaktadır. Since the mankind has been existence, the most important in stinct must be to protect them selves. There fore, people has given this authority to the goverment. The goverment's first responsibility is to provide people's safety. Now, we are going to 21. century get we still have many problems in safety that can not be solved. The big revolotion in technology putes people in depression. There fore, the crime startes to increase in urban life. This case showes us the goverment sometimes can not solve all these crime problems. This thesis's aim is to show the devolopment and security problems in security business in Turkey. Also, this thesis war examired carefully based on Turkish social life and history. In teoricly many security business has problems when they use their own rules to provide peoples safety. Examining the Turkish security business, we try to show you some of these problems. In this thesis we proof our hipotes is true, basing on the work of teoriocal information.
Keywords: Genel yönetim; GÜVENLİK; YÖNETİM_Şirketler; Yürütmenin yönetimi