Rhodiapolis : kent tarihi - Yalvaç, Ulaş (My University, 2022)
Rhodiapolis, Küçük Asya’nın Antik Çağ’da önem arz eden bölgelerinden olan Lykia’da, bölgenin doğusunda bulunan ve tarihi M.ö. VIII. yüzyıla dek uzanan bir antik kenttir. Kent günümüzde Antalya ili Kumluca ilçesi sınırlarında, denizden 300 metre yükseklikteki tepelik bir alanda yer almaktadır. Kente dair araştırmalar 19. yüzyıldan günümüze dek devam etmiştir. Bu çalışmalar ile birlikte kentin tarihine dair bilgi artmış, kentin siyasi arenadaki rolüne dair görüşler ortaya çıkmıştır. Arkeolojik çalışmalarda M.ö. VIII. yüzyıldan kalıntılara rastlanan kent, Rhodos kolonizasyonu döneminde Rhodos etkisine girerek bu kent devletinin bir kolonisi haline gelmiştir, ve adı da Rhodos’un kenti anlamına gelen Rhodiapolis’e evrilmiştir. Kentte Klasik Çağ’da bulunan kaya mezarlar (bk. Figür 5) araştırmacılara Lykialıların dili hakkında bilgiler vermekle beraber, yerel Lykia kültlerinin Helen pantheonuyla girdiği etkileşim konusuna da ışık tutmuştur. Kentin Helenistik Dönem’de küçük oranda önem arz eden bir kent olduğu düşünülmektedir. Asıl parlak dönemini yaşadığı ve yapılaşmanın en yoğun görüldüğü dönem M.s. II. yüzyıldır. Kent aristokrasisinden iki önemli isim, Opramoas ve Herakleitos da Rhodiapolis tarihinde önemli bir yer tutan ve adları zikredilmesi gereken şahsiyetlerdir. Devam eden yüzyıllarda nüfusu artsa da M.s. II. yüzyıldaki gibi bir nüfuza sahip olmayan kent Arap akınları ve Türklerin bölgeye gelmesinin ardından terk edilmiştir.

Rhodiapolis is an ancient city located in Eastern Lycia, one of the most important regions of Asia Minor in Antiquity, stretching back to the VIII. cent. BC. Today, the city is located in a hilly area 300 meters above sea level, within the borders of Kumluca district of Antalya province. Research in the city has been going on since the 19th century. In light of these studies, knowledge about the history of the city has increased and opinions about the role of the city in the political arena have emerged. During the period of Rhodian colonization, the city, where remains from the VIII. cent. BC. have been found, came under the influence of Rhodos and became a colony of this city-state. The rock tombs found from the Classical Age in the city gave researchers information about the language of the Lycians, also shedding light on the interaction of local Lycian cults with the Hellenic pantheon. It is thought that the city was a city of minor importance in the Hellenistic Period. II. cent. AD. is the time period when the city lived its heyday and the period when public construction was most intense. Two important figures whose names should be mentioned from the urban aristocracy, Opramoas and Herakleitos, are also important figures in the history of Rhodiapolis. Although its population increased in the following centuries, Rhodiapolis never had the same area of influence as it did in the II. cent. AD. The city was abandoned after the Arab raids and the arrival of Turks in the region.
Keywords: Herakleitos; Herakleitos Rhodiapolis; History, Ancient; Kumluca; Lykia; Opramoas; Rhodiapolis; Tarih, Eski Çağ