İsteğe bağlı kürtaj sonrası etkin bir aile planlaması yöntemi seçen kadınların yaşadıkları sorunlar ve yönteme ilişkin düşünceler - Kocatürk (Ayar), Asiye (My University, 2005)
İSTEĞE BAĞLI KÜRTAJ SONRASI ETKİN BİR AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ SEÇEN KADINLARIN YAŞADIKLARI SORUNLAR VE YÖNTEME İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİ Adı ve Soyadı: Asiye KOCATÜRK Danışmanın Adı: Nimet Sevgi GENÇALP ksek Lisans Kadın Hastalıkları Hemşireliği

İsteğe bağlı kürtaj sonrası etkin bir aile planlaması yöntemi seçen kadınların yaşadıkları sorunlar ve yönteme ilişkin düşüncelerini saptamak amacıyla, tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma; İstanbul İli Sağlık Bakanlığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Planlaması Polikliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, adı geçen hastanenin 29 Eylül - 8 Aralık 2003 tarihleri arasında Aile Planlaması Polikliniği'ne Menstrüel Regülasyon için başvuran tüm kadınlar, örneklemini ise, etkin aile planlaması yöntemlerinden herhangi birini seçen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 77 kadın oluşturmuştur. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. I. Aşamada, Durumluk Kaygı Envanteri, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan tanımlayıcı bilgi formu (Form I) uygulanmıştır. II. Aşamada, MR uygulamasından 1 hafta sonra, bilgi formu II (A), görüşme formu II (B), araştırmacı tarafından doldurulmuştur. III. Aşamada bir ay sonra yönteme özel soru formu (Form III.), kürtaj sonrası görüşleri içeren bilgi formu (Form IV.) ve Sürekli Kaygı Envanteri uygulanmıştır. Elde edilen veriler; yüzdelik, ortalama dağılımları ile gösterilmiştir. Pearson Kikare testi, bağımsız gruplar arasında t testi ve korelasyon testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda; kadınların yaş ortalamasının 32, %66.2'sinin ilkokul mezunu olduğu ve %73'nün ev kadını olup, gelir getiren bir işte çalışmadığı saptanmıştır. %62.2'sinin 2 çocuğu olmasını istediği ama çoğunluğun üç çocuğa sahip olduğu, %70.1 oranında geri çekme yöntemini kullanılmakta olduğu belirlenmiştir. Kürtajdan üç ay önce kullanılan modern yöntem oranı %22.1 iken kürtajdan hemen önce %9.1'e düştüğü, kürtaj yaptırma nedenlerinin başında ekonomik sorunların geldiği görülmüştür. Kürtaj sonrası komplikasyon görülme oranı %10'dur. Kürtaj sonrası en çok tercih edilen modern yöntemin %60 oranında RİA ve %22.7 ile Kondom olduğu, çoğunluğun yönteme özgü tam ve doğru bilgiye sahip olduğu saptanmıştır. Kadınların %61.4'ü seçtikleri yönteme güvendiklerini, %89.5'inin yönteme devam ettiği, %10.5'inin seçtikleri yöntemi değiştirdikleri saptanmıştır. Kürtaj öncesinde şiddetli düzeyde kaygı görülmüş, durumluk kaygı puanı ortalaması 72 iken, bir ay sonraki sürekli kaygı puanı ortalaması 67 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; kürtaj kadında olumsuz duygular uyandırmıştır. Kadın sağlığının korunması ve kürtaja başvurmanın önlenmesi için etkin aile planlaması yöntemleri konusunda toplumun okul döneminde eğitilmesi ve bu yöntemlere ulaşmalarının kolaylaştırılması oldukça önemlidir. THE PROBLEMS THAT WOMEN WHO PREFERRED USING A CONTRACEPTION METHOD ENCOUNTER AFTER INDUCED ABORTUS AND THEIR THOUGHTS ABOUT THE METHOD SUMMARY To determine the problems that women who preferred using a contraception method encounter after induced abortus and their thoughts about the method, this descriptive study is planned and carried out at Zeynep Kamil Women and Child Health Educational Hospital Family Planning Outpatient clinic in İstanbul. The study comprised of 77 women who chose an effective contraception method while they referred to Family Planning Outpatient clinic for menstrual regulation between 29th September and 8th December 2003. The investigation was performed in three steps: Ist Step: Inventory of Anxiety was performed by the investigator through a descriptive information form (Form 1) that fits the literature. IInd Step: One week after MR application, information form II (A), interview form II (B) are completed by the investigator. IIIrd Step: After one month special question form (Form III), an information form including thoughts after abortus (Form IV) and Continuous Anxiety Inventory were performed. The datas are represented with mean percentil ranges. The Pearson Chi-square test was evaluated between the groups by using T test and correlation tests. In our study, mean age was 32 years; 66.2% were graduated from primary school and 73% were housewives without a job. 62.2% wished to have two child but most of them had three children and 70.1% used coitus interruptus. The rate of using a modern contraception method three months before abortus was 22.1% while this rate decreased to 9.1% just before abortus. Economic issues were the leading cause of induced abortus. Complication rate after abortus was 10%. The most favourable modern methods after abortus were RIA (50%) and condom (22.7%), and most of the women had complete and correct information about the method they preferred. 61.4% stated that they believed in the method they used, 89.5% continued the method and 10.5% changed the method they preferred. Serious anxiety was observed before the abortus, the mean anxiety score at the moment was 72 while it was 67 after one month. As a conclusion; induced abortus resulted with negative emotional effects. For the maintanence of women health and prevention of induced abortions, providing public education about effective contraception methods and instant access to these methods has a great significance.
Keywords: Aile Planlaması; araştırma; Eğitim; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri