Postmodernist Tarih Yaklaşımı: Postmodernizmin Tarih Eğitimi İçin Doğurguları - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Gelişmiş bir tarih konseptine sahip olabilmek tarihin epistemolojik temelleri ve tarihsel bilgi üretim süreci hakkında bilgi sahibi olunmasını gerektirir. Tarih yazımı alanında okur-yazarlık geliştirmek de historiografya alanındaki tarihsel akımları ve kuramsal çerçeveleri kavramakla mümkündür. Çünkü kuramsal çerçeveler tarih yazımının doğasını ve fonksiyonunu şekillendiren kavramsal araçlardır. Bu nedenle, uluslararası tarih eğitimcileri, tarih disiplininde var olan modeller belirlenmediği ve tarih eğitiminde kullanılmadığı sürece öğrencilerin tarihe ilişkin düşüncelerini incelemenin belirsizliklerle dolu olacağını ve anlaşılamayacağını vurgulamışlardır. Tarih yazımında kullanılan birbirinden farklı birçok kuramsal çerçeve vardır. Fakat gerek tarih eğitimi araştırmalarında gerekse tarih öğretiminde geçmişi anlamaya ve açıklamaya yönelik alternatif yaklaşımlar sunan bu kuramsal çerçeveler ihmal edilmiştir. Tarih eğitiminde görülen en önemli eksikliklerden birisini gidermeyi amaçlayan bu çalışmada, geleneksel tarih yazıcılığına köklü eleştiriler getirerek tarih disiplinin varoluş temellerini sorgulayan postmodern tarih yaklaşımı, yazımı ve eğitimi ele alınmaktadır. Çalışmada, tarihin doğası ve tanımı, postmodernizmin çıkış nedenleri, tarih disiplini ile karşılaşması, tarihin epistemolojik varsayımlarına getirdiği eleştiriler ve tarih eğitimi için doğurguları açıklanmaktadır.

Acquiring a sophisticated conception of history first and foremost requires one to have knowledge in the epistemological foundations of history and the process of historical knowledge production. Developing literacy in historiography necessitates understanding historical frameworks or orientations in that as conceptual tools they shape the nature and function of historical writing. For this reason, international history educators bring to the fore the argument that without identifying and using the models in historiography, the effort to explore students' thoughts about history will remain obscure and murky. There are a wide variety of historical frameworks or movements in historiography. But, these theoretical frameworks that provide alternative approaches to understanding the past are neglected in the research on history education. They also are not used effectively for the teaching and learning of school history. Aiming to address this gap in the literature, this study examines the postmodernist approach to the study of the past as a recent and contested school of historical thought in historiography and history education. The nature of history, postmodernism, its confrontation with history, its criticisms against the epistemological assumptions of the discipline of history and its implications for history education are explained.
The Postmodernist Approach to History: Implications of Postmodernism for History Education
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Müzik