Yangın sigortası - Küçük, Damla (My University, 2000)
İnsanoğluna gerek maddi gerekse manevi yönden en sık zarar veren olaylardan birisi de yangındır.Nitekim bu durumun farkında olan kanun koyucu sigorta konusunda TTK'da yer alan umumi hükümlerin dışında özel hükümlerle yangın sigortasını ayrıca düzenlemiştir.Ancak yangın sigortasında uygulama bu derece sık karşılanır bir olgu olmasına rağmen ayrıntılı ve konunun tüm hükümlerini kapsayan çalışmalar elle sayılacak kadar azdır. Bu nedenle tez konusu olarak seçtiğimiz yangın sigortası hakkında yaptığımız bu çalışmada yangın sigortasını sadece mal sigortası olması yönüyle fakat tüm unsurlarıyla incelemeye çalıştık. Çalışmamız üç bölümden oluşmakta: Birinci bölümde yangın sigortası kavramını açıklamaya çalıştık.Nitekim bu bölümde yangın sigortası hakkında verdiğimiz genel bir tanımlamanın ardından yangın sigortası sözleşmesinin unsurlarını ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalıştık.Bu bağlamda, yapılacak bir yangın sigortası akdiyle teminata alınan rizikolar ve kapsamın dışında kalacak olan diğer rizikolar da bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde ise yangın sigortası hükümleri ele alınmıştır: Bu bölümün içeriğini ise esas olarak yangın sigortası sözleşmesinin tarafları olan sigortacı ve sigortanın bu sözleşmeden doğacak borç ve mükellefiyetlerinin açıklanması oluşturmaktadır. Ancak bu hususun dışında yangın sigortası sözleşmesinde halefiyet, rücu davası, sigortalı malın sahibinin değişmesi gibi yangın sigortası sözleşmesinin hükümleri arasında yer alan diğer hususlar da tez metnine dahil edilmiştir. Tezimizin son bölümünü ise yangın sigortasının sona ermesi ve zamanaşımı konuları oluşturmaktadır. Buna göre ilk önce yangın sigortası sözleşmesini sona erdirecek olan nedenler ele alınmıştır. Daha sonra ise yangın sigortası sözleşmesinden doğan mütalebe haklarının tabi olduğu zamanaşımı taraflar yönünden ayrı ayrı incelenmiştir. Tüm bu çalışmamız sırasında incelediğimiz konular hakkında yangın sigortasını düzenleyen başlıca iki metin olan TTK ve Yangın Sigortası Genel Şartları ışığında; gerek genel bilgileri vermenin yanı sıra (özellikle tartışmalı hususlarda) müelliflerin görüşlerini ve konu hakkındaki şahsi fikirlerimizi de iletmeye çalıştık. Hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştığımız bu tezimizin yararlı olmasını dilerim.

Both material and moral fire is one of the most important events usually cause the freatest damage to human being.For this reason, the law maker in addition to the general rules about insurance in the Turkish Commercial Code (TTK) arrened the fire insurance with special rules.But application in the fire insurance is generally very often and detailed studies and containing all the rules and articles are too less.İn this study which we chose as thesis subject about fire insurance was only aimed as goods insurance with all details. Our study consists of three parts: In the first part we tried to explain the conception of fire insurance.In fact, in this section after we had made general description about fire insurance we tried to explain the elements of fire insurance in details.In this position, the secured risks and the other risks left out of the fire insurance contract to be done were examined In the second part the rules of fire insurance were examined: T he contents of the second part is mainly consists of the parties of fire insurance contract, insurer and insurance and the explanation of the debts and their obligations coming from this contact were examined.Besides, successıon in the fire insurance contract, lawsuit of recovery, change of the owner of the insured goods etc. The other subjects were included in thext of thesis. The last part of our thesis is about the ende of fire insurance and the subjects of prescription according this first of all we examined the reasons which make finish the fire insurance contract and their prescription were examined one by one according to the parties. All the subjects we examined during our study in the light of general conditions of fire insurance and Turkish Commercial Code (TTK) are two texts arrenging fire insurance to give general information (specially on discussion subjects) and we tried to transmit the point of view of the writers and our own opinions about the subject. Our thesis on which we tried to give shortly information I wish will be usefull.
Keywords: Sigorta; Sigorta, Yangın; Yangın sigortası