Açık bankacılık uygulamasının Türkiye bankacılık sektörüne olası etkileri - Köseoğlu, Zehra (My University, 2023)
Medeniyetin başlangıcından beri para ve finans konularında gelişim gösteren insanlık, bankacılık tarihi ile birlikte, günümüzdeki modern bankacılık sistemlerine kadar büyük dönüşüm geçirmiştir. Bu bağlamda gelişen teknoloji, her dönem bankacılığı yakından ilgilendirmiştir. Nitekim bankacılık ve teknolojinin entegrasyonları pek kısa sürede gerçekleşmiştir. Bu bağlamda günümüz dünyasının en önemli teknolojik gelişmeleri hızla meydana gelirken, bankaların da finansman ve pazarda rekabet avantajı elde etmeleri noktasındaki mücadeleleri de oldukça hız kazanmıştır. Bu süreçte önemli bir yenilik olan açık bankacılık modeli, bu çalışmanın en temel konusu olarak ele alınmaktadır. Açık bankacılık, çalışmada kısaca, bankacılık yığınının açılması olarak tanımlanmıştır. Nitekim kullanıcıların verilerinin onların rızasının alınması sureti ile üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar ile paylaşılması ve bunun ekseninde hem tüketiciler için kolaylıkların hem de bankalar açısından çeşitli avantajların elde edilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’de 6493 ve 7192 sayılı Kanunlar ile açık bankacılık üzerine düzenlemeler yapılmış ancak ilk kez açık bankacılık Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile resmi olarak yasal mevzuatta tanımlanması sağlanmıştır. Bunun ardından gelişen süreçte, Türkiye’de toplam 28 bankanın aktif olarak açık bankacılık süreçlerine katıldığı ve bu süreçleri benimsediği tespit edilmiştir.

Human race, which has developed in money and finance since the beginning of civilization, has undergone a great transformation into today's modern banking systems, together with the history of banking. In this context, developing technology has always interested banking closely and their integration has been realized in a very short time. In this context, while the most important technological developments of today's world are taking place rapidly, the struggle of banks to obtain a competitive advantage in financing and the market has also gained momentum. The open banking model, which is an important innovation in this process, is considered as the main subject of this study. Open banking is briefly defined as the opening of the banking stack in the study. As a matter of fact, it is aimed to share the data of the users with third-party service providers by obtaining their consent, and on the axis of this, it is aimed to obtain both convenience for consumers and various advantages for banks. In this context, regulations on open banking were made with the Laws No. 6493 and 7192 in Turkey, but for the first time, open banking was officially defined in the legal legislation with the Regulation on Information Systems and Electronic Banking Services of Banks. In the process that followed, it was determined that a total of 28 banks in Turkey actively participated in and adopted open banking processes.
Possible effects of open banking practice on Turkish banking sector
Keywords: Açık Bankacılık; API; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Plarform Banking; Platform Bankacılığı Open Banking; Turkey; Türkiye