Ferrimanyetik filmlerin manyetik özelliklerinin Monte Carlo metodu ile incelenmesi - Altunay, Burç (My University, 2010)
FERRİMANYETİK FİLMLERİN MANYETİK ÖZELLİKLERİNİN MONTE CARLO METODU İLE İNCELENMESİ Monte Carlo Metodu kullanılarak ferrimanyetik ince filmlerin manyetik özellikleri incelendi. En yakın komşu etkileşmesinin etkin olarak incelenmesi için 100 x 100 lük (10.000 örgü noktası) latis ele alındı. İnce film manyetizasyonunun sıcaklığa ve spin değerlerine bağlılığı incelendi ve kritik sıcaklıkta (Néel sıcaklığı) beklenen ferrimanyetik-paramanyetik faz geçişi gözlendi. Spin değerleri arasındaki farkın ince filmin manyetik davranışına etkisi incelendi. Ferrimanyetik filmin, uygulanan dış alana bağlı olarak, manyetizasyonunun nasıl etkilendiği incelendi ve histerezis eğrileri bulundu. Simülasyon sonuçlarına göre, kritik sıcaklığa kadar birinci mertebeden geçiş (uygulanan dış manyetik alana bağlı) gözlenirken, kritik sıcaklıktan sonra ikinci mertebeden geçiş (sıcaklığa bağlı) gözlendi. Son olarak, tüm simülasyonlarda elde edilen grafikler incelendi ve yorumlandı.

EXAMINING THE MAGNETIC PROPERTIES OF FERRIMAGNETIC FILMS BY USING MONTE CARLO METHOD Magnetic properties of ferrimagnetic thin films have been studied by using Monte Carlo Method. In order to have a sufficient size sample we chose 100 x 100 sample sizes (10000 lattice points). Temperature and spin numbers dependence of thin film magnetization has been studied. The expected ferrimagnetic-paramagnetic phase transition at critical temperature (Néel temperature) has been observed. The effect of spin number difference on thin film’s magnetic behavior has been studied. The dependence of the magnetization on the applied external field has also been studied and the hysteresis loops have been simulated. According to the simulation results, it has been discovered that below the critical temperature there is a very close connection between the first-order transition observed as a function of field and the second-order transition observed as a function of temperature. Finally, the graphics derived from simulations have been examined.
Keywords: Fizik