Bebek dostu bir ana çocuk sağlığı merkezinden hizmet alan anneler neden bebeklerine erken ek gıda vermeye başlıyor? - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin yaşamın ilk altı ayı boyunca sadece anne sütü alarak beslenmesini kuvvetle önermektedir. Bu çalışma bebek dostu bir kuruluştan hizmet alan annelerin ek gıdaya başlama zamanları ve nedenlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışma için seçilen bebek dostu ana çocuk sağlığı aile planlaması (AÇSAP) merkezine altı hafta boyunca muayene veya aşı amacıyla gelen 0-12 ay arası bebeği bulunan toplam 358 anne çalışmaya alındı. Anne ve bebeklerle ilgili olarak açık ve kapalı uçlu sorular içeren yapılandırılmış bir soru formu kullanıldı. Altı aydan büyük bebeklerde biberon ve emzik kullanımı ile ilgili sorular ilk altı aya yönelik sorgulandı. Veriler aynı araştırmacı tarafından yapılan yüz-yüze görüşmelerle toplandı. Çözümlemeler için ki-kare, student’s t ve Mann Whitney-U testleri kullanıldı. Bulgular: Doğumu takiben annelerin %98,9’u anne sütü verirken %44,6’sı altıncı aydan önce ek gıdaya başlamıştı. 0-3 ay arası ek gıdalara başlama sıklığı en yüksek olan zaman dilimiydi. Altı aydan önce ek gıdalara başlanması bebeğin zamanından önce doğmuş olması, altı aydan önce emzik ve biberon kullanması, bebeğe doğum sonrası hastanede mama verilmesi ile ilişkili idi. Çıkarımlar: Annelerin emzirme sıklığı oldukça yüksek olması yanında ek gıdaya erken dönemde başlanmaktadır. Sağlam çocuk izlemlerinde anneler ek gıdalara başlama zamanı hakkında erken dönemde bilgilendirilmeli, özellikle erken doğmuş bebeklerin anneleri doğru beslenme konusunda desteklenmeli ve annelere emzik ve biberon kullanmamaları tavsiye edilmelidir.

Aim: WHO strictly recommends breastfeeding of new-borns exclusively for the first 6 months. This study aims to explore timing and reasons of the mothers who took service from a baby-friendly mother and child health care unit, to start complementary foods. Material and Medhod: For a six week period 358 mothers visiting the baby friendly Mother and Child Health Care Center that was chosen for this descriptive study were interviewed. A structured questionnaire that included open and close ended questions was used. For the babies older than 6 months, the questions about using feeding bottles and pacifiers were asked directing the first 6 months. Data was collected by the same researcher and by face to face interviews. Chi-square, student’s t test, Mann Whitney-U analysis were used. Results: Although %98,9 of the mothers were breast feeding after delivery, %44,6 started complementary foods before 6 monthsand the most frequent starting period was 0-3 months. Starting solid foods before six months was significantly related with being term, using pacifiers and feeding bottles before six months and feeding the baby with formula just after birth at the hospial. Conclusıons: Besides the high frequency of breastfeeding, mothers begin to give solid foods in an early period. During well baby follow-ups mothers should be educated earlier about appropriate timing of complementary foods, especially preterm babies’ mothers should be supported about appropriate feeding and mothers should be recommended not to use pacifiers and feeding bottles.
Why do mothers attending a baby-friendly mother and child health care unit start early solid food to their babies?
Keywords: Pediatri; Temel Sağlık Hizmetleri; Aile Çalışmaları