İlköğretimdeki hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde kullanılacak bir öğretim etkinliği olarak resim çizimi yoluyla empati - Kabapınar, Yücel (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2004)
Empati bireyler ve topluluklar arasında daha nitelikli ilişkilerin kurulmasında önemli bir role sahiptir. Buna karşın empati, uzun bir süre boyunca Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersleri içerisinde geliştirilecek bir beceri olarak ülkemizin müfredat programları içerisinde yer almamıştır. Ancak 2004 yılında ilan edilen müfredat programında “İletişim ve Empati Becerisi” başlığı altında bir beceri alanı olarak kabul edilmiştir. Araştırmada ilköğretim ikinci sınıf öğrencilerinden kendilerine sunulan empati rollerinden birini seçerek, o role ilişkin duygu ve düşüncelerini yansıtan bir resim çizmeleri istenmiştir. Resim çizdirme tekniğinin kullanım nedeni, bu yaş grubu öğrencilerinin yazım becerilerindeki sınırlılıktır. Resim çizimlerinin tamamlanmasının ardından, 15 öğrenci ile geliştirdikleri empatik düşünce ve duygulara ilişkin yüzyüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin çizdiği resimler ile görüşme metinlerinden bir bölümüne ve empati sürecine ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir.
Keywords: Empati, resim çizme, sosyal bilgiler, hayat bilgisi, öğretim