Güney Kore'de okul müdürlerinin seçilmesi ve yetiştirilmesi - Güzel, Nurullah Sakin (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı; araştırma sorularına uygun bir şekilde Güney Kore’de okul müdürlerinin açık istihdam sistemi (OMAİS) ile seçilmesi ve atanması politikasının oluşum ve uygulanmasındaki sürecin incelenmesi ve tartışılması, açık istihdam sistemi (OMAİS) yöntem, teknik ve uygulama süreçlerinin ayrıntılı bir şekilde betimlenmesi ve OMAİS ile ilgili araştırma sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, ayrıca Güney Kore’de okul müdürlerinin yetiştirilmesi (MYES) sürecinin kapsamlı bir şekilde ortaya konmasıdır. Araştırmanın tüm alanları ile ilgili olumlu ve olumsuz eleştiriler kendi ortamları içerisinde açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın veri kaynakları; Güney Kore Eğitim Bakanlığı (MOE) ve Kore Eğitimi Geliştirme Enstitüsü’nün (KEDI) raporları, internet siteleri ve bu konu üzerine yaptırdıkları araştırma çalışmaları, Eğitim Ofislerinin Müdürlük Rekabet Sistemi Uygulama Planları, Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD), Kore Öğretmenler ve Eğitim İşçileri Sendikası (KTU), Kore Öğretmen Dernekleri Federasyonu (KFTA), Seul Ulusal Üniversitesi (SNU), Seul Ulusal Eğitim Üniversitesi (SNUE) ve Kore Ulusal Eğitim Üniversitesi (KNUE) gibi resmî kurumların internet sitelerinde yer alan planlar, makaleler ve ilgili yasal eğitim mevzuatından oluşmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımı benimsenerek gerçekleştirilen araştırmanın verileri doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Küreselleşme ve neo-liberal ideoloji konusunda güçlü siyasi inançları olan Kim Young Sam 1993 yılında Güney Kore’de başkan olarak seçildikten sonra Neo-liberalizm; doğal olarak “hükümet ideolojisi” olarak benimsenmiş, dolayısı ile okul müdürlerinin açık istihdam sistemi (OMAİS) ile seçilmesi ve atanması politikasının oluşum ve uygulanması söyleminde bir tür etik ve ideoloji olarak, OMAİS’in amacını, problemini ve çözümünü belirlemede önemli bir role sahip olmuştur. Ancak Güney Kore’de 1964’ten beri yürürlükte olan geleneksel müdür atama sistemini oluşturan ve yıllara dayalı kıdemle elde edilen sertifika şartına bağlı Öğretmen Terfi Sisteminin (TPS) dönüştürülmesi hiç de kolay olmamıştır. Bu politik sürecin aktörleri olarak hem Kore Öğretmen Dernekleri Federasyonu (KFTA) hem de ‘Kore Ortaokul Derneği’, OMAİS uygulandığında kazanılmış haklarının kaldırılacağından endişe duydukları için OMAİS’e karşı çıktılar. Buna karşılık; diğer politika aktörlerinden ‘İyi Öğretmenler Hareketi’ ve Kore Öğretmenler ve Eğitim İşçileri Sendikası (KTU) gibi yaygın öğretmen merkezli birlikler ile ‘Yeni Hak için Ebeveynler Derneği’ ve ‘Gerçek Eğitim için Ulusal Ebeveynler Derneği’ gibi ebeveyn grupları OMAİS’in yürürlüğe konulması konusunda hemfikir oldular. Bu politik sürecin resmi aktörlerinden Eğitim Bakanlığı (MEST veya MOE), Başkanlık Eğitim Yenilik Komisyonu (PCEI) ve Kore Eğitimi Geliştirme Enstitüsü (KEDI), OMAİS politikasının oluşturulması ve geliştirilmesinde asıl mimarlar olarak rol almışlardır. OMAİS süreci, Politika oluşturma kuramlarında geçen Kesintili Denge Teoremindeki kritik dönemeçlerle zaman içerisinde artan gelişim ve yol bağımlılığı göstermiştir. Güney Kore hükümeti altı kez değişmiş olsa da öğretmen ve müdür kariyer politikası; ademi merkeziyetçilik, hizmet alan-merkezli eğitim ve eğitimsel otonomiye odaklanmaya devam etmiştir. Güney Kore’de okul müdürlerinin seçilmesi yöntemleri olarak yıllara (kıdem) bağlı müdürlük sertifikası şartına dayanan katı ‘Öğretmen Terfi Sistemi’ (TPS) ile 2000’li yıllardan bu yana pilot uygulamalarla geliştirilen ve okul müdürlerinin bir dizi seçim süreçlerinden geçtikleri (belge incelemesi, okul yönetim planı ve mülakat) ve tüm okul paydaşlarının (öğretmen, veli, öğrenci, toplumun ileri gelenleri) okul yönetim kurulları aracılığı ile seçim sürecine dahil oldukları rekabet odaklı ‘Okul Müdürleri Açık İstihdam Sistemi’ (OMAİS) uygulanmaktadır. Okul müdürlerinin seçilmesinde çeşitlilik ve aday havuzunun genişliğini baz alan OMAİS; başvuruda bulunan müdür adaylarında aranan niteliklere göre iç kategori, açık kategori ve davet kategorisi olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Her okulda OMAİS’e başvuran müdür adaylarının değerlendirilmesinden Okul Yönetim Kurulu (OYK) sorumludur. Okul Yönetim Kurulu, bir inceleme planı hazırlar, inceleme komitesini düzenler ve inceleme için genel ilke ve standartları belirler. Adayların incelenmesi ve değerlendirilmesinde oldukça hassas ve ayrıntılı ölçütler bulunmaktadır. Yapılan araştırma sonuçları, OMAİS’in okullar ve öğretmenler üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Güney Kore’de okul müdürlüğü yeterlik eğitimleri (MYES); Seul Ulusal Eğitim Üniversitesi, Seul Ulusal Üniversitesi ve Kore Ulusal Eğitim Üniversitesi olmak üzere sadece üç kurum tarafından verilmektedir. Eğitim müfredatı 25-45 günde ve 180 saat ile 360 saat içerisinde yapılacak şekilde planlanır ve uygulanır. Eğitimin içeriği ön eğitim ve asıl eğitim olarak ikiye ayrılır. Ön eğitim, 30 saat şeklinde bir haftada verilir. Bu eğitim, ilgili bölgenin eğitim ofisine bağlı olan hizmet içi eğitim kurumu tarafından yönetilir. Asıl eğitim ise en az 150 saat şeklinde beş haftalık bir sürede verilir. Bu eğitim, ilgili üniversite tarafından yönetilir ve eğitim boyunca müdür adayları aynı üniversitede konaklar. Güney Kore’de müdür adayları için asıl yeterlik eğitiminin uygulanma yöntemleri; ders anlatımı, vaka tartışması, gelişmiş ülkelere ziyaret, özel kurs, grupla eğitim, mentorluk, tartışma ve pratik (uygulama) şeklindedir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre; okul müdürlerinin seçilmesi ve yetiştirilmesi süreçleri ile ilgili Türkiye Eğitim Sistemi için bazı önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study is to examine and discuss the process in the formation and implementation of the policy of selecting and appointing school principals through the open recruitment system (OMAİS) in South Korea in accordance with the research questions, to describe in detail the methods, techniques and implementation processes of the open recruitment system (OMAİS) and to evaluate the results of research on OMAİS comparatively, as well as to comprehensively present the process of training school principals (MYES) in South Korea. Positive and negative criticisms related to all areas of the research were tried to be revealed within their own contexts. Data sources of the study consists of South Korean Ministry of Education (MOE) and Korea Education Development Institute (KEDI) reports, websites and research studies on this subject, Education Offices' Implementation Plans for the Principal Competition System, plans, reports and articles on the websites of official institutions such as the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) Korean Teachers and Education Workers Union (KTU), Korean Federation of Teachers Associations (KFTA), Seoul National University (SNU), Seoul National University of Education (SNUE) and Korea National University of Education (KNUE) and relevant legal educational legislation. The data of the study, which was conducted by adopting a qualitative research approach, were obtained through document analysis. After Kim Young Sam, who had strong political beliefs about globalization and neo-liberal ideology, was elected as the president of South Korea in 1993, neo-liberalism was naturally adopted as a government ideology, and therefore, as a kind of ethics and ideology in the discourse of the formation and implementation of the policy of selecting and appointing school principals through the open recruitment system (OMAİS), it played an important role in determining the purpose, problem and solution of OMAİS. However, it has not been easy to transform the Teacher Promotion System (TPS), which constitutes the traditional principal appointment system in force in South Korea since 1964 and is based on certification requirement obtained from years of seniority. As actors in this political process, both the Korean Federation of Teachers' Associations (KFTA) and the 'Korean Middle School Association' opposed the OMAİS because they were concerned that their vested rights would be abolished when the OMAİS was implemented. In contrast, among other policy actors, widespread teacher-centered unions such as the 'Good Teachers Movement' and the ‘Korean Teachers' and Education Workers' Union’ (KTU), as well as parent groups such as the 'Parents' Association for New Rights' and the 'National Parents' Association for Real Education' were agreed on the implementation of OMAİS. The Ministry of Education (MEST or MOE), the Presidential Commission for Educational Innovation (PCEI) and the Korea Education Development Institute (KEDI), the official actors in this political process, acted as the main architects in the formulation and development of the OMAIS policy. The OMAIS process has shown incremental development and path dependency over time, with critical junctures in the punctuated equilibrium theorem of policy-making theories. Although the South Korean government has changed six times, teacher and principal career policy has continued to focus on decentralization, client-centered education, and educational autonomy. In South Korea, the methods of selecting school principals include the rigid 'Teacher Promotion System' (TPS), which is based on principal certification depending on years (seniority), and the competition-oriented 'School Principals Open Recruitment System' (OMAİS), which has been piloted since the 2000s, in which school principals go through a series of selection processes (document review, school management plan and interview) and all school stakeholders (teachers, parents, students, community leaders) are involved in the selection process through school boards. Based on the diversity and widening of the candidate pool, OMAIS is divided into three categories: internal category, open category and invitation category, depending on the qualification requirements of the candidates who apply. In each school, the School Management Committee (SMC-OYK) is responsible for evaluating the principal candidates who apply to OMAIS. The School Governing Board prepares a review plan, organizes the review committee and sets the general principles and standards for the review. There are highly sensitive and detailed criteria for examining and evaluating candidates. The results of the research show that the OMAIS has a positive impact on schools and teachers. In South Korea, school principal competency trainings (MYES) are provided by only three institutions, namely Seoul National University of Education, Seoul National University and Korea National University of Education. The training curriculum is planned and implemented in 25-45 days and 180 to 360 hours. The content of the training is divided into two as pre-training and main training. Pre-training is given in the form of 30 hours a week. This training is administered by the in-service training institution affiliated with the training office of the relevant region. The main training is given over a five-week period of at least 150 hours. This training is administered by the relevant university and the principal candidates stay at the same university throughout the training. In South Korea, the methods of implementing main competency training for principal candidates are lecture, case discussion, visit to developed countries, special course, group training, mentoring, discussion, practice. According to the results obtained from the research findings; some suggestions have been made for the Turkish Education System regarding the selection and training of school principals.
Selection and training of school principals in South Korea
Keywords: education policy; eğitim politikası; Güney Kore; Kore (Güney); Korea (South); okul müdürü; Okul yöneticileri; Okul yönetimi ve örgütü; School administrators; School management and organization; school principal; seçme ve yetiştirme South Korea; selection and training