Akıllı Mutfak İçin Tasarlanmış Sistemler Üzerine Bir Derleme - EKREN, NAZMİ (My University, 2020)
Today, with the rapidly developing technology, many innovations have entered our lives. The first of these is the various systems that make our life easier. These systems can be adapted to any area of our lives. The purpose of these systems is to use energy effectively as well as making life easier. If the system is well designed and integrated with the internet of things, it serves user comfort in every respect. Studies designed for each individual and environment have started to be widely seen. In this study, the concept of smart home was started and contemporary smart kitchen designs that are produced based on various scenarios and supported by many additional systems are examined. Given the elements such as energy, time and comfort, it has always been more logical to choose a smart system. This is also seen in the studies examined. Keywords: smart kitchen, refrigerator, smart building, energy saving, internet of things, machine learning, artificial intelligence, time saving

Günümüzde hızla gelişen teknoloji ile birlikte birçok yenilik de hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Bunların başında ise hayatımızı kolaylaştıran çeşitli akıllı sistemler gelmektedir. Yaşamımızın her alanına uyarlanabilen bu sistemlerde amaç hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra enerjiyi etkin kullanmaktır. Nesnelerin interneti ile de entegre edilmiş ve iyi tasarlanmış akıllı bir sistem her açıdan kullanıcı konforuna hizmet etmektedir. Her birey ve ortam için uygun nitelikte tasarlanmış çalışmalar yaygın şekilde görülmeye başlanmıştır. Bu çalışmada ise akıllı ev kavramından yola çıkılarak, çeşitli senaryolara dayanarak üretilmiş ve birçok ek sistemle desteklenmiş güncel akıllı mutfak tasarımları incelenmiştir. İncelenen çalışmalarda da görüleceği üzere akıllı olmayan bir sisteme kıyasla enerji, zaman ve konfor gibi öğeler göz önüne alındığında akıllı bir sistemi tercih etmek her zaman daha mantıklı hale gelmiştir. Anahtar kelimeler: akıllı mutfak, buzdolabı, akıllı bina, enerji tasarrufu, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi, yapay zeka, zaman tasarrufu
A Review on Systems Designed for the Smart Kitchen
Keywords: Elektrik-Elektronik Mühendisliği; Mühendislik ve Teknoloji; Electrical and Electronics Engineering; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Mühendislik; MÜHENDİSLİK, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK; Engineering, Computing & Technology (ENG); ENGINEERING; ENGINEERING, ELECTRICAL & ELECTRONIC; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Sinyal İşleme; Fizik Bilimleri; Electrical and Electronic Engineering; Signal Processing; Physical Sciences; akıllı mutfak; buzdolabı; akıllı bina; enerji tasarrufu; nesnelerin interneti; makine öğrenmesi; yapay zeka; zaman tasarrufu; smart kitchen; refrigerator; smart building; energy saving; internet of things; machine learning; artificial intelligence; time saving